Annika: April Verch oli minu jaoks selle folgi oodatuim kontsert

Käesoleval suvel oli Viljandi pärimusmuusika festivali päralt esmakordselt ka Vabaduse plats. Laupäeval esines Vabaduse telgis mööda ilmamaad tiirutav Kanada ansambel April Verch Band. Mida ütlesid ema ja tütar, Ülle Kant ja Annika Phillips, kuuldud kontserdi ning üldisemalt kogu festivali kohta, sellest alljärgnevas usutluses.

April Verch Band Viljandi folgil Vabaduse telgis. Foto Urmas Saard
April Verch Band Viljandi folgil Vabaduse telgis. Foto: Urmas Saard
Ülle Kant ja Annika Phillips naudivad Viljandi folgil ansambli April Verch Band kontserti. Foto Urmas Saard
Ülle Kant ja Annika Phillips naudivad Viljandi folgil ansambli April Verch Band kontserti. Foto: Urmas Saard

Kas olete ammused Viljandi folgi külastajad?

[pullquote]Kutsusin ka Viljandis elava ema kaasa, kuna see tundus olevat midagi sellist, mis talle meeldida võiks.[/pullquote]Ülle: Mina olen folgil esimest korda. Ma rohkem vanamuusika, klassika ja vaimuliku muusika kuulaja-armastaja. Aga seekord arvas tütar, et see kontsert võiks mulle meeldida. Oligi tore vaheldus: meeleolukas ja virtuooslik.

Annika: Mina käisin esimest korda folgil aastal 2005. Esinesime Viljandi muusikakooli orkestriga folgi avamisel. Tänu sellele sain esineja passi ja tasuta kontserte külastada. Festivalipassiga olen külastamas aga alles alates eelmisest aastast. Olen siin koos mõne sõbrannaga. Vahepealsetel folkidel olen käinud üksikuid kontserte kuulamas.

Mis tõi April Verch Bandi esinemist uudistama?

Annika: Teen alati enne folgile tulekut esinejate kohta eeltööd ja silmad löövad alati särama nähes kavas ansambleid kas Iirimaalt, Inglismaalt, Šotimaalt või Kanadast. Nende muusika on mulle olnud alati südamelähedane. Seega ka nüüd April Verchi kohta uurides: avastasin, et nemad on minu jaoks selle folgi oodatuim kontsert, kuulasin kõiki tema plaate viimasel ajal päris palju. Nende muusika on just see, mida kõige rohkem naudin: väga tasemel viiulimäng ja elurõõmsad lood Põhja-Ameerika traditsioonilisest muusikast. Kutsusin ka Viljandis elava ema kaasa, kuna see tundus olevat midagi sellist, mis talle meeldida võiks. Eelmisel päeval käisin kuulamas ka April Verchi koostööd mu Eesti lemmiku, Curly Strings’iga, kontserdil “My heritage project

« püüan käia nii paljudel kontserditel, kui jaksan

Kas on kavatsus veel kedagi kuulata?

Ülle: Minul ei ole plaanis rohkem käia-kuulata. On muid tegemisi-käimisi. Pühapäeviti mängin-saadan koguduses laule. Tänaõhtune (toimetaja: 27. juuli) kiriku kontsert oleks mind huvitanud küll, kui oleksin varem teadnud. Annika saatis mõned videoklipid. Väga ilus!

Annika: Jah ikka, püüan käia nii paljudel kontserditel, kui jaksan. Õnneks mu lemmikud ei esine üheaegselt. Lisaks April Verchile meeldib mulle väga Šotimaa ansambel Trip. Käisin neid kuulamas juba, aga plaanin minna pühapäevasele kontserdile ka. Väga põnev üllatus oli ka Jaani kirikus toimunud Andre Maakeri trio, selle kontserdi kohta ma varem ei olnudki uurinud.

Milline on teie nägemuses festivali üldmulje?

Ülle: Kuna ma ainult korraks käisin enne kontserti veidi ringi, pole mul sellest korralikku ülevaadet – oleks nagu laadale sattunud. Aga Annika osaleb täiega. Vahepeal saime ühiselt ka ujumas käia ja see oli samuti tore. Head suve ja muusikat kõigile!

Annika: Üldmulje on väga mõnus, olenemata palavast ilmast. Rahvas tuleb kokku, et muusikat nautida. Kuna alale pääseb ainult käepaela või ala piletiga, siis ei torka palju silma niisama õlut jooma tulnud rahvast, vaid pigem ikka festivali nautivaid inimesi, keda toimuv päriselt huvitab. Eriti vahva on see, et hästi paljud lapsed ja noored on oma pillid kaasa võtnud ja pea iga nurga peal asub keegi oma instrumendiga taskuraha teenimas või lihtsalt rahvast rõõmustamas, päris pisikestest algklassi lapsukestest alates. Võtsime ka ise oma pillid kätte koos sõpradega ja mängisime natuke hilisõhtul Pärimusmuusika aida ees.

Tänan põgusa vestluse eest!

Urmas Saard

Samal teemal:

Eesti ETNO XXVII Viljandi Pärimusmuusika Festivalil. Foto Urmas Saard

 

 

 

Piltuudis Viljandi folgi juhumärkamistest

Ema ja tütar Erika Mitt ja Mathilda Mitt Viljandi folgil Kultrahoovis. Foto Urmas Saard

 

 

 

Neljapäeval mängisid Kirsimäe laval koos ansambliga Orivesi All Stars ka Sindis elavad ema ja tütar

Merili Eenraid, Regina Mänd, Berit Eriste Viljandi folgi Rohelisel laval. Foto Urmas Saard

 

 

 

Viljandi folgil olid sintlased esimestena Rohelisel laval

Noored viiuldajad XXVII Viljandi pärimusmuusika festivali avakontserdil Telia Kaevumäe laval. Foto Urmas Saard

 

 

 

Tõnis Lukas: kui saab veel midagi paremaks minna, siis mingu nii ilm, tuju, kui eesti rahvakultuur

XXVII Viljandi pärimusmuusika festivali rongkäik. Foto Urmas Saard

 

 

 

Piltuudis: Viljandis mindi Uku keskuse juurest rongkäiguga Kaevumäele

Viljandi pärimusmuusika festivali rongkäik Tallinna tänaval. Foto Urmas Saard

 

 

 

Viljandi pärimusmuusika festivali avapaugule eelneb rongkäik

Berit Eriste ja Merili Eenraid. Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi muusikakooli viiuldajad Viljandi folgil