Tõnis Lukas: kui saab veel midagi paremaks minna, siis mingu nii ilm, tuju, kui eesti rahvakultuur

XXVII Viljandi pärimusmuusika festival kuulutati Kaevumäel avatuks.

Noored viiuldajad XXVII Viljandi pärimusmuusika festivali avakontserdil Telia Kaevumäe laval. Foto Urmas Saard
Noored viiuldajad XXVII Viljandi pärimusmuusika festivali avakontserdil Telia Kaevumäe laval. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Tänavuse pärimusmuusika festivali teema on „Hea lugu”[/pullquote]Täna avatud Viljandi folki tervitas kultuuriminister Tõnis Lukas tõdemusega kahest sambast, mis võimaldab igal aastal nn viljepealinnas koguneda. Esiteks nimetas minister Jakob Hurda suurt tööd rahvalaulude kogumisel ja teisena väga head muusikahariduse traditsiooni. „30 aastat tagasi algas siinsamas Viljandi kultuurikoolis rahvapilli eriala üliõpilaste koolitamine. Lisaks sellele on kõigis muusikakoolides võimalik omandada pärimusmuusika eriala.” Sõnavõttu lõpetades lausus Lukas: „Teeme nii: kui saab veel midagi paremaks minna, siis mingu nii ilm, tuju, kui eesti rahvakultuur.”

Viljandi linnapea Madis Timpson kutsus lavale festivali pääliku Ando Kivibergi ja andis tema kätte sümboolse Viljandi linna võtme.

Avamise loominguline juht oli Arno Tamm. Avakontserdil musitseerisid Viljandi Noorte Sümfooniaorkester, Cätlin Mägi, Herbert Konnula, Regina Mänd, Juhan Uppin, Trio ViuVäuVau, Arno Tamm ja Maarja Soomre.

Tänavuse pärimusmuusika festivali teema on „Hea lugu”, mis seab tähelepanu keskmesse muusika mõtestatuse, tähendusrikkad muusikalised lood ja esineja isikliku suhte mängitavate lugudega. „Hea lugu ületab kihelkondade ja riikide piirid, rändab üle merede ja mägede. Hea lugu kõlab ja kestab üle sajandite, tuues aina uusi muusikuid oma võlude rüppe,” kirjutatakse festivali teatmikus.

Urmas Saard