Viljandi folgil olid sintlased esimestena Rohelisel laval

XXVII Viljandi Pärimusmuusika Festivali Rohelisel laval tegid täna esimestena kontsertesinemiste otsa lahti Karl Rammi nimelise Sindi Muusikakooli viiuliõpilased Merili Eenraid ja Berit Eriste ning nende noor õpetaja Regina Mänd.

Merili Eenraid, Regina Mänd, Berit Eriste Viljandi folgi Rohelisel laval. Foto Urmas Saard
Merili Eenraid, Regina Mänd, Berit Eriste Viljandi folgi Rohelisel laval. Foto: Urmas Saard

Esimest õppeaastat Sindi muusikakoolis viiuli tunde andnud Regina on juba paljudel aastatel Viljandi folgil osalenud – nii esineja kui kuulaja rollis. Täna esines Regina enne Rohelisele lavale tulekut Kaevumäel toimunud avakontserdil, ühe looga ka päris üksinda. „Äkki seitsmes või kaheksas aasta, Viljandi folgil olla,” vastas Regina ootamatule küsimusele. „Mitte ükski aasta pole möödunud ilma esinemiseta. Viis suve järjest olen käinud ETNO laagris, mis toimub alati vahetult enne festivali. Festivalil olen seejärel esinenud koos teiste ETNO laagris osalenutega. Varem olen laval olnud ühe lõõtsa duoga. Mäletan üht korda Afganistani tüdrukutega, kui nad samuti olid ETNO-s. Neil oli eraldi esinemine Kirsimäel, kus mina ja veel mõned tegime nendega kaasa. Samuti olen öösel tantsumajas mänginud,” loetles Regina oma folgi esinemiste pikka nimekirja.

Sindi muusikakooli direktor Merike Teppan Kolk on uue õpetajaga väga rahul. „Regina tuli eelmisel aastal oma väga värskete pärimusmuusika kogemustega. Tänane Roheline lava on heaks hüppelauaks Merili ja Beriti jaoks. Nende huvi pärimusmuusika vastu on küll sedavõrd suur, et nad kindlasti üritavad siit edasi minna. Nad mängivad juba praegu erinevates koosseisudes. Mina püüan olla nii palju nõu ja jõuga abiks ja eestvedajaks kui võimalik,” rääkis Merike, kes oligi tüdrukute folgile toomise idee autor.

Poole tunni pikkuse kontsertkava sisse mahtus seitse pala, sealhulgas ka poolteist laulu. Laulsid kõik kolmekesi. Mängiti eesti ja rootsi rahvamuusikat ja mitmesuguste lugude seadeid: Eesti polkade põimik, Rootsi pulma marss. Väga tuttavaid lugusid ei olnudki. Esinemise ajal tuli inimesi juurde ja mõned tulid pillimängu saatel tantsimagi.

Reedel esinevad Sindi noored viiuldajad veel korra Rohelisel laval. Tänasega samal ajal kell 16.30.

Urmas Saard