Kolm sintlast esikolmikus ja pidu ilma lätlasteta

Eile õhtul toimus Pärnu Raeküla Vanakooli Keskuses pidulik Läti nädala lõpetamine, kus tänati selle läbiviimise abilisi, autasustati parimaid Jurmala mälumängus osalejaid ja tähistati Läti Vabariigi 99. aastapäeva ajaliselt mõõduka kontsertkavaga.

Pärnu abilinnapea Marko Šorin tänab Läti nädala peakorraldajat Piia Karro-Selga Foto Urmas Saard
Pärnu abilinnapea Marko Šorin tänab Läti nädala peakorraldajat Piia Karro-Selga. Foto: Urmas Saard

Pärnu abilinnapea Marko Šorin alustas lugupidamisest lõunanaabrite vastu lätikeelse tervitusega ja selgitas, et oli ettevalmistanud paarikümne minutilise lätikeelse sõnavõtu, aga kuna ühtegi lätlast päeva lõpuks enam publiku hulgas polnud, jätkas ta eesti keeles. Selgituseks, et kogu nädala viibis Pärnus ja maakonnas ääretult palju Läti külalisi, aga seoses tänase riigi sünnipäevaga lahkuti eilse päeva kahanedes oma kodudesse. Šorin tunnustas Raeküla vanakooli väga väikest, kuid suurte tegudega toimekat seltskonda ja eriti nende juhti Piia Karro-Selga, kes on teemanädalat väga pikalt ettevalmistanud ning nüüdseks lõppenud nädalal hästi tiheda päevakava alusel mitmesuguseid tegevusi korraldanud. Šorin nimetas mitmeid Läti nädala raames aset leidnud päevasündmusi, mis nii Pärnus kui Sindis toimusid, milles ta ise või koos oma pereliikmetega osales. Ta tõstis esile naisansambli „Latvian Voices“ kontserti ja Jurmala muusikakooli õpilaste kontserti. Ajaloohuvilisena meeldis talle väga Eesti Sõjahaudade Hoolde Liidu tegevdirektori Tiina Tojaki loeng-vestlus Sindi ajalooklubis, kus ettekandja taaselustas eestlaste ja lätlaste ühist mälu. Lõpus tänas kultuurivaldkonna abilinnapea Pärnu linnavalitsuse poolt Piia Karro-Selga, kes on varemgi korraldanud mitmeid teiste riikide teemanädalaid (Itaalia, Jaapan, Austria, Briti jt) nelja Pärnu teemalise raamatuga, et rahvusvahelise töö käigus ka kodulinn meeles püsiks. Muidugi käis tänusõnade juurde hästi paljuõieline lillekimp.

Šorini järel said esinemise võimaluse Rotiküla mehed ansamblis VIA Rannavaresed.

[pullquote]Erilise tänu pälvis Läti nädala sündmuste kajastamisel TreRaadio, kes viiel päeval täitis oma eetriaega Läti ja lätlastega[/pullquote]Edasi jätkus keskuse juhataja juhtimisel pikk tänamise ja autasustamise tseremoonia. Karro-Selg ütles, et Läti nädala kordamineku heaks tuli abistavalt kaasa 60 organisatsiooni, ametkonda kodanikeühendust või ettevõtet. Lisaks üksikisikud. Seega pidi tänukirjade jagamine toimuma päris kiirkäigul ja sportlikult tempokal maratonil. Erilise tänu pälvis Läti nädala sündmuste kajastamisel TreRaadio, kes viiel päeval täitis oma eetriaega Läti ja lätlastega. Kuulajad olevat isegi küsinud, et kas enam muud ei kuulegi? Kuuleb kindlasti!

Aega mahavõttes peatus Karro-Selg Jurmala linnavalitsuse poolt algatatud mälumängu toimumisel. Ta selgitas, et esmalt otsis vanakooli keskus koostöö võimalust Pärnu Postimehega. Aga läbirääkimistel näis nendega asjaajamine kujunevat liiga keerukaks ja seepärast püüdis ta leida mõnd neile soodsamat võimalust. Hõlpsasti leiti kokkulepe Eesti Kodanikeajakirjanduse Seltsi juhatuse esimehe Elina Allase ja selle väljaande Külauudised peatoimetaja Aksel Lõbuga.

Jurmala linnavalitsuse kultuuriosakonna koostatud küsimused avaldati Külauudiste portaalis kolme küsimuse kaupa järjestikku seitsmel päeval. Järgnevatel päevadel ka vastused ja õigesti vastanute nimed, kellele loositi igal päeval auhindasid. Koos viktoriini teemade ja Läti nädalat käsitlevate ülevaatelugudega avaldas Külauudiste portaal oma veebilehes ühtekokku 23 artiklit. Seega püsis kogu nädala Läti teema Külauudistes kesksel kohal ja jättis mitmed muud olulised teemad selleks ajaks tahaplaanile.

[pullquote]Karro-Selg võttis appi oma taiplikkuse ja punktisüsteemi[/pullquote]Karro-Selg selgitas ka mälumängu läbiviimisel ilmnenud ootamatusi, millega ei osatud väheste kogemuste tõttu kohe ette arvestada. Probleeme tekitasid arvandmeid sisaldavad küsimused, kuna vastused võisid osutuda olenevalt küsimuse vähesest täpsusest üsna erinevateks. Seda suuremat kiitust väärisid need vastajad, kes püüdsid anda võimalikult täpseid erinevatele allikatele toetuvaid ja seetõttu ka erinevaid vastuseid ühele ja samale küsimusele. Teatavat keerukust nõudvate küsimuste tõttu jäi lõpuks edukamate vastajatena sõelale ainult kaheksa mängus osalejat.

Et hinnang parimatest parimate väljaselgitamisel osutuks võimalikult ausaks, ei jäetud seda enam üksnes fortuuna otsustada. Karro-Selg võttis appi oma taiplikkuse ja punktisüsteemi. Tulemus avanes järgmiseks:

 

Marko Šorinile arvestati 27,5 punkti, millega asetus napi poole punktiga kolmandale kohale.

Aino Edo võitis poole punktilise edumaaga (28 punkti) teise koha.

Hoopis kaugele ette rebinud Este Maidle võitis konkurentsitult 34 punktiga esikoha ja ühtlasi ka väljahõigatud kultuurireisi Riiga.

 

 

Nagu varem lubatud, said kolm kõige innukamat vastajat ka Rahva Raamatu kinkekaardid, mille pani välja Külauudiste veebiväljaanne. Väärib rõhutamist, et kõik kolm on sintlased.

Sealsamas toimus veel kaks loosimist. Fortuunaks paluti Oktay Cicek, kes on tulnud Türgist vabatahtlikuna tööle vanakooli keskusesse. Juhtus nii, et Kristi Suppi võitis kaks täiendavat loositavat auhinda, mille pani välja Läti Suursaatkond Eestis: Läti laulu- ja tantsupeoteemaline fotodega illustreeritud raamat ning Rigas Balzams’i. Nii see juhtub, kui anda ainuvõim üksnes fortuuna kätte.

Meeldivalt meeleolukaks kujunes õhtut lõpetav kontsertosa, kui kohale asusid kapell Kupparimuorid: Evi Vaher akordioniga, Anu Kuusk viiuliga ja Aili Rehe jauramiga. Nende pillilugude saatel esitasid tantsunumbreid Rahvuskultuuriselts Kirmas sega-, nais- ja mudilasrühmaga.

Lõpuks lõigati suurt torti ja joodi Läti jooki kõrvale.

Urmas Saard

Samal teemal:

Anastasija Venska Riiast Foto Marina Mesipuu

 

 

 

Läti nädala veebiviktoriini viimase päeva auhindade loosimise tulemused

Tiina Tojak Sindi ajalooklubis Foto Urmas Saard

 

 

 

Tiina Tojak esitles paralleele Läti ja Eestiga

Raudteepeatus Jurmalas Foto Urmas Saard

 

 

 

Läti nädala veebiviktoriin on lõppenud

Ratastega Jurmala rannas Foto Urmas Saard

 

 

 

Läti nädala veebiviktoriini kuuenda päeva auhindade loosimise tulemused

Foto: Edijs Pālens

 

 

 

Läti nädala veebiviktoriini seitsmes päev

Jurmala Foto Külli Šorin

 

 

 

Läti nädala veebiviktoriini viienda päeva auhindade loosimise tulemused

Jurmala rand Foto Jurmala linnavalitsus

 

 

 

Läti nädala veebiviktoriini kuues päev

Jurmala

 

 

 

Läti nädala veebiviktoriini neljanda päeva auhinna loosimise võitjad

Kemeru rahvuspark Foto Jurmala linnavalitsus

 

 

 

Läti nädala veebiviktoriini viies päev

Riia Eesti kooli 5a laulukoor Sindi noortekeskuses Foto Urmas Saard

 

 

 

Riia Eesti kooli õpilased laulsid ja lõõgastusid Sindi noortekeskuses

Võnnu muusikakeskkooli kandlemängijad Sindis Foto Marina Mesipuu

 

 

 

Võnnu kandlemängijad Sindis

Läti ja Jurmala lipud Foto Jurmala linnavalitsus

 

 

 

Läti nädala veebiviktoriini kolmanda päeva auhinna loosimise võitjad

Lielupe Foto Jurmala linnavalitsus

 

 

 

Läti nädala veebiviktoriini neljas päev

Rannavolle 2017 a Euroopa MM Jurmalas Foto Jurmala linnavalitsus

 

 

 

Läti nädala veebiviktoriini kolmas päev

TE Raimonds Jansons, erakorraline ja täievoliline Läti suursaadik Eestis Foto Urmas Saard

 

 

 

Läti nädalal võidetakse auhindu ja kuuleb maailma tasemel muusikat

Jurmala, Jomas iela Foto Jurmala linnavalitsus

 

 

 

Läti nädala veebiviktoriini teine päev

Nii Sindis kui Riias on Wöhrmanni park Marko Šorin Anna Gerthrud Wöhrmanni mälestusmärgi juures Foto Külli Šorin

 

 

 

Marko Šorin kutsub osalema Jurmala mälumängus

Turistid suvises Jurmalas Foto Urmas Saard

 

 

 

Läti nädala veebiviktoriin läks käima

Jurmala rand Foto Urmas Saard

 

 

 

21 küsimust Jurmala kohta

Läti vokaalansambel Latvian Voices Foto plakatilt

 

 

 

Riia muusikalised suursaadikud külastavad Pärnut

Pärnu sõpruslinna Jurmala rand Foto Urmas Saard

 

 

 

Algava Läti nädala näitused ja mälumängud

Läti lipp Foto Urmas Saard

 

 

 

Läti nädal avatakse Pärnus eelseisval laupäeval