Riia muusikalised suursaadikud külastavad Pärnut

See oli aastal 2014, kui meie lõunanaabrite a capella vokaalansambel Latvian Voices kuulutati Euroopa kultuuripealinna Riia muusikaliseks suursaadikuks. Nüüd kuulevad ka pärnakad kahel päeval seda ainulaadset ansamblit, kes peab enda missiooniks läti kultuuri ja eriti selle muusikalise pärandi tutvustamist.

Läti vokaalansambel Latvian Voices Foto plakatilt
Läti vokaalansambel Latvian Voices. Foto: plakatilt

Latvian Voices, mis asutati 2009. aastal, on varemgi Eestis esinenud. Vähem kui paari kuu eest avanes hiidlastel unikaalne võimalus saada osa Kärdlas antud imelisest kontsertkavast. Laupäeval, kui lätlased tähistavad isamaakaitsjate püha – Lāčplēsise ehk Karutapja päeva ja Pärnus avatakse Läti nädal, teevad Latvian Voices naishääled muusikalise tervituse keskpäeva paiku Pärnu Keskraamatukogus. Pikemat kontsertkava kuuleb pühapäeva keskpäeval, 12. novembril, Raeküla Vanakooli Keskuses. Pühapäeval saab viit eurot annetades toetada ansambli reisikulu ja abistada Pärnu noormuusikute järgmise aasta kontsertreisi Läti Vabariiki.

Ansambli repertuaaris leidub palju oma loomingut ja läti rahvamuusikat, sealhulgas üleilmselt teada lugusid. Rohkelt on arranžeeringuid grupi enda liikmetelt, peamiselt siiski Laura Jēkabsone poolt. Esinemisi rikastavad arranžeeritud meloodiatega populaarsed ja üle maailma tuntud laulud, samuti kaasaegsed originaallood.

Laulude ja lavalise kujundusega tutvustavad nad kuulajatele läti mõttelaadi ja vaateid, mis juurdunud sügavalt rahva ning looduse vastastikkusesse suhtesse.

Latvian Voices on osalenud paljudel rahvusvahelistel festivalidel ja lauluvõistlustel, käinud kontsertreisidel Itaalias, Hispaanias, Prantsusmaal, Šveitsis, Iirimaal, Lõuna-Koreas, USA-s, Jaapanis, Austraalias jm. Ansambli edukust kinnitavad esimene koht klassikalise muusika kategoorias ja publiku lemmiku auhind rahvusvahelisel a capella võistlusel Vocal Total Austrias, auhinnavõit rahvusvahelisel a capella võistlusel Leipzigis, üldvõit Maailma Koorimängudel 2012. a Ameerika Ühendriikides.

Kontserditegevuses on tehtud koostööd lisaks paljude Läti esinejatega ka kaugemal: The King’s Singers Suurbritannias, Lytos Hispaanias, Katarina Henryson ja Peder Karlsson Rootsis, Viva Voce, Norddeutsche Sinfonietta Saksamaal jt.

Urmas Saard

Samal teemal:

Pärnu sõpruslinna Jurmala rand Foto Urmas Saard

 

 

 

Algava Läti nädala näitused ja mälumängud

Läti lipp Foto Urmas Saard

 

 

 

Läti nädal avatakse Pärnus eelseisval laupäeval