Kadri Kärg-Varris: laadast tähtsam on 180 aastat hariduselu Sindis

Kevadpühal tähistab Sindi linnaõiguste saamise sünnipäeva. Päeva peakorraldaja Kadri Kärg-Varris kutsub rahvast 1. mail laadale, aga peab kaubanduslikest elamustest palju olulisemaks Sindi gümnaasiumi juubeliaasta mõistes pakutavat ajarännakut.

Kadri Kärg-Varris, Sindi linna sünnipäeva ja laada peakorraldaja Foto Urmas Saard
Kadri Kärg-Varris, Sindi linna sünnipäeva ja laada peakorraldaja. Foto: Urmas Saard

„Laat on küll üks magnetitest, mis toob Sindis kokku tavapärasest rohkem inimesi, aga oleme igal aastal püüdnud keskenduda lisaks sellele millegile olulisele, et paremini seda omanäolist linna tutvustada,“ selgitab Kärg-Varris, Sindi gümnaasiumi vilistlane.

Just Sindi gümnaasiumile ja selle kooli vilistlastele ongi tänavune pearõhk asetatud. Linna sünnipäevapidustuste raames toimuvatest kooli ekskursioonidest teeb ülevaate Sindi gümnaasiumi direktor Ain Keerup. „Oleme valmis projektis osalevaid vilistlasi vastu võtma pool tundi enne keskpäeva. Kell 12.00 algab esimene ekskursioon, kell 13.00 teine. Ekskursioon saab alguse kavandatava Seljamaa mälestusmärgi asukohast. Edasi liigutakse koolimajja, kus meie kooli vilistlane Marko Šorin tutvustab Sindi ja kooli asutajat Wöhrmanni ja tuntud vilistlaste seina.“

Keerupi sõnul liigutakse seejärel muusikaklassi, kus kohtutakse muusikaga seotud vilistlastega. Koos vilistlastega ootavad külalisi õpetajad Maie Tamme ja Lehte Rinaldo ning muusikahuvilised õpilased.

Järgmine kohtumispaik on võimla, kus spordilembeseid vilistlasi võõrustavad õpetaja Nanni Kull ja kooli tublid sportlased. Edasi heidetakse pilk peale algklasside koridorile, õpetajate toale ja raadioruumile. Meediahuvilise vilistlasega kohtumine leiab aset stuudioringi ruumis õpetaja Lembit Roosimäe ja stuudioringi õpilaste koostöös.

Kuna Sindi elab sarnaselt terve riigiga ka Eesti Vabariigi sajanda juubeli tähistamise lainel, siis jätkatakse 1. mail annetuste vastuvõtmist selleks, et püstitada koolimaja kõrvale mälestusmärk Tartu rahu läbirääkijale ja ratifitseerimiskomisjoni esimehele Julius Friedrich Seljamaale. Arveldusarve: Swedbank – EE102200001120145828, märksõna „Seljamaa“.

Jaapani suursaadik Yoko Yanagisawa jalutuskäigul Sindis (1 mail 2016), kus Marko Šorin tutvustab linnaajalugu Foto Urmas Saard
Jaapani suursaadik Yoko Yanagisawa jalutuskäigul Sindis (1. mail 2016), kus Marko Šorin tutvustab linnaajalugu. Foto: Urmas Saard

Kohtumistele järgneb viktoriin kooli aulas, milles osalevad nii vilistlsed kui ka ekskursioonist osavõtjad. Valmib stend ajaloolisest Sindist ja Sindi gümnaasiumist. Esitletakse ka õpilastöid.

Linnas tasub silm peal hoida ka Sindi muuseumis toimuval. Kell 11.00 avatakse naiskodukaitse 90. juubelile pühendatud fotonäitus, mis jääb avatuks mai lõpuni. Näituse avamisel esinevad Sindi gümnaasiumi õpilasteatri noored õpetaja Eneli Arusaare koostatud stsenaariumi järgi.

Päeva avamine leiab aset kell 10.00. Laadapäeva juht on Peeter Kaljumäe. Meelelahutuslikku kava sisustavad Murueided, Meelelahutusklubi Kuu naisrühm, Omasoodu, Sindi laulukoor, Ruubensi tüdrukud, Happy Dancers ja teised. Linnavahel sõidab Sindit tutvustav rong, batuutidega on kohal Kriipsujuku mängutuba, saab poniga ratsutada. Kell 13.00 näeb Sindi seltsimajas etendust „Muinasjutt kuldsest kalakesest“. Näitemäng on vaatajale tasuta.

Kuna Sindi elab sarnaselt terve riigiga ka Eesti Vabariigi sajanda juubeli tähistamise lainel, siis jätkatakse 1. mail annetuste vastuvõtmist selleks, et püstitada koolimaja kõrvale mälestusmärk Tartu rahu läbirääkijale ja ratifitseerimiskomisjoni esimehele Julius Friedrich Seljamaale. Annetuste kastid asuvad Sindi muuseumis, Sindi gümnaasiumis ja laada telgis.

Urmas Saard

Samal teemal:

Sindi lipp Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi linna sünnipäev laada ja kulutuurisündmuste melus

Kadri Kärg-Varris Foto Urmas Saard

 

 

 

→ Videousutlus Kadri Kärg-Varrisega

Share via
Copy link
Powered by Social Snap