Raamatud ja roosid vallutavad nädalavahetusel Tartu

23. aprillil, raamatu ja roosi päeval, saavad alguse kirjandusfestival Prima Vista eelüritused. Mitmekesine programm kulgeb paralleelselt Tartu Kaubamaja Apollos ja Tartu Tähetornis.
Sarnaselt varasematele aastatele jagatakse Tartu Kaubamajas külastajatele roose, mis kingituna kaubamaja Apollo poe müüjale, annavad vastukingiks raamatu. Lisaks roosidele ja raamatutele jagatakse sel päeval Apollos ka raamatusoovitusi. Külastajatele annavad päeva jooksul nõu Vahur Afanasjev, Mati Laos, Merle Liivak, Piret Bristol ja Mart Kivastik.
Sel aastal seab end kirjanduse lainele Tartu Ülikooli muuseum koos filiaalidega. Põhjuse selleks annab hiljuti Tartule omistatud UNESCO kirjanduslinna tiitel. Tähenduslikult kulgeb just Tartu Tähetorni juurest UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud Struve kaar.
Raamatu ja roosi päeva põhiprogrammi raskuskese langebki Struve kaarel paiknevale Tartu Tähetornile, kus lisaks päev otsa kestvale raamatulaadale pakutakse tasuta ulmekirjanduse- ja filmide teemalisi programme nii lastele kui täiskasvanutele, mis haakuvad festivali peateemaga Müstifikatsioon. Programm tähetornis kulmineerub kirjanduskonkursi „Esimene samm” laureaadi väljakuulutamise ja esinemisega.

Raamatu ja roosi päeva kava, 23. aprillil:
Tartu Kaubamajas jagatakse kella 12–16 roose, ning kes roosi kaubamajas Apollo poe müüjale kingib, saab vastukingiks raamatu. Tartu Kaubamaja Apollo kassas jagavad kella 12–14 raamatusoovitusi Vahur Afanasjev, Mati Laos ja Merle Liivak, kella 14–16 Piret Bristol ja Mart Kivastik.
Tartu Tähetornis toimub kella 11–16 raamatulaat.
Kella 11–12 Hullu Teadlase eksperimendihommik „Ulmefilmid ja teadus“. Hull Teadlane tutvustab lastele, kuidas on seotud ulmefilmid, kirjandus ja teadus. Saame teada, mis on filmides nähtust tegelikult võimalik ja mis mitte. Osalejate piirarv on 25.
Kella 14–14.45 ulmekirjanduseteemaline planetaariumietendus „Taevatähtedest kirjanduses ja filmis“. Külastajad saavad teada, kust on ulmekirjanikud leidnud oma lugudele tegevuspaiku ning millised tähtkujud ja tähed on ulmes kõige populaarsemad Maa-väliste tsivilisatsioonide elukohad. Osalejate piirarv on 30.
Kell 15 Prima Vista kirjanduspreemia „Esimene samm” laureaadi väljakuulutamine ja esinemine.
Triin Ploom-Niitra

Share via
Copy link
Powered by Social Snap