Selgusid Hiite kuvavõistluse võitjad

Võidutöö „Maailmapalvus“ (Мировой молебен), autor: Sergei Tanõgin

Tänavu kuuendat korda toimunud Maavalla hiite kuvavõistlus kujunes soome-ugriliseks. Hiite kuvavõistluse eesmärk on väärtustada ning jäädvustada ajaloolisi looduslikke pühapaikasid ning nendega seotud tavasid ja vaimset pärandit. Võistlusel osalenud seitsme riigi pühapaikade ülesvõtete seas moodustasid suure osa pildid, mis on jäädvustatud Venemaal elavate hõimurahvaste juures.

Võistluse peaauhind läks Venemaa Mari Eli vabariigi Joškar-Ola teatri peakunstniku Sergei Tanõgini ülesvõttele “Maailmapalvus” (Мировой молебен). Võidukuval on jäädvustatud kord viie aasta tagant toimuv
ülemarimaaline hiiepüha, mis leidis aset Marimaa Sovetski rajooni Kukmari külas asuvas Tsokmoto hiies.

Noorte peaauhinna pälvis Dan Müüri ülesvõte Jõgevamaa Põltsamaa vallas asuvast Kalme hiiemäe ohvrikivist. Tallinn-Tartu maantee ääres asuv Kalme hiiemägi on tähistatud ka kui Eesti keskpunkt. Dan Müür õpib Põltsamaa Ühisgümnaasiumi 7. klassis. Kokku antakse välja 18 auhinda, mille hulgas on ajaloolise Võromaa, Virumaa, saarte ning Eesti Rahva Muuseumi eriauhinnad.

Võistlusele saadetud ülesvõtetel on jäädvustatud sadakond erinevat pühapaika Maavallast, Venemaalt, Soomest, Lätist, Rootsist, Indiast, Taist ja Usbekistanist. Eestist on esindatud 13 maakonda, 42 valda ning 40 kihelkonda. Võistluse noorim osavõtja oli 13 ja vanim 68aastane.

Kuvavõistluse hindamiskogusse kuulusid: taidur Epp Margna, loonakuvaja Arne Ader, ajakirja Loodusesõber peatoimetaja Helen Arusoo ning Tartu kõrgema kunstikooli fotograafia õppejõud Toomas Kalve. Eesti Rahva
Muuseumi eriauhinnaga pärjatud kuvad valisid välja Tõnis Lukas ja Indrek Jääts. Muinsuskaitseameti eriauhinnad valis ameti esindus. Võitjate autasustamine toimub Hiie väe tunnustamise sündmusel 23.11. algusega kl 13 Tartus Riia 12 (Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste aulas). Kõik huvilised on oodatud, sissepääs on tasuta.

Auhinnatud töödega saab tutvuda siin: www.maavald.ee

Võistluse korraldas Maavalla koda koostöös Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskuse ja Hiite Maja
sihtasutusega.