Puurmanis möödus isadepäev üheskoos meisterdades

Koos isaga Puurmanis meisterdatud traktor
Koos isaga Puurmanis meisterdatud traktor

Jaan Lukas

Puurmani ja selle ümbruse pered kogunesid isadepäeva tähistamiseks kunagisse mõisa tõllakuuri mänguasju ja erinevaid tarbeesemeid meisterdama. Sündmusel osalesid ka pereemad, kes proovisid ka ise käteosavust ja ühtlasi valmistasid kehakinnituseks pidupäeva roogasid.

Sündmuse ühe korraldaja pereisa Margus Möldri sõnul tulid Puurmani Mõisakooli juures asuvasse tõllakuuri koos laste ja lastelastega meisterdama nii isad kui vanaisad. “Võimalus oli kasutada poiste tööõpetuse klassis tööriistu, kuid rohkesti tehnikavärki võeti ka kodudest kaasa. Selline ettevõtmine on igati vajalik, sest käelist tegevust tuleb hakata harjutama maast madalast,” ütles ta.

Töötegemisel võeti ennekõike arvesse laste soovid. Nii treis teedeehitaja Tarvi Saarse nelja-aastase poja Jaanuse soovil traktorile puust rattaid. Jaanus oli öelnud, et traktorile tuleb ikka alla panna täiesti uued rattad. Rait ja Annika Ojasaar olid meisterdama saabunud Sadukülast. “Tegime ühiselt mängumaja, mille ehitamiseks meie 4-aastane laps usinasti nõu andis ja pärast seda saime veel valmis lindude söögimaja,” lausus Annika. Koos lapselaps Kerdoga ehitas mängumaja ka kauaaegne traktorist Ain Kurs.

“Elame Rakveres. Tulime perega Puurmani sugulastele külla ja otsustasime kaasa lüüa ka isadepäeval toimuval meisterdamisel. Tegime väikesele Ristole mänguauto, mille kaunistamine jäi minu hooleks. Sellist kästitööd tegin ma esmakordselt,“ rääkis pereema Kristiina Võsu. “Hea, et Puurmanis hakkab seltsielu mitmekülgsemaks minema ja huvitavalt ja kasulikult saavad sisustada aega nii lapsed kui ka täiskasvanud,” leidis ta.

Tõllakuuri teisel korrusel tehti isadepäeva piduroogasid. Mitmekülgsete huvidega perenaine Lidia Rohtla valmistas porgandikompvekke, mille komponentideks olid porgand, kookoshelbed , laimi -või ka sidrunitükid. Keedeti ka suppi ja küpsetati pannkooke. Mõnest kodust oli kaasa toodud koduleiba. Põhiliseks vaevanägijaks toiduvalmistamisel oli seltskond, kes end praegu lihtsalt kokkajate klubiks kutsub, sest ametlik nimi on alles tarvis välja mõelda. „Meid on kaheksateist naist. Tulime kokku mõtteavahetuseks, et Puurmani kandi käekäiku arutada ja otsustasimegi hakata koos käima, et vajalikke oskusi õppida ja meeldivalt aega veeta. Mõistagi on soovijatel võimalik meiega ühineda,” ütles kokkajate eestvedaja.