Uuest aastast saab Viljandis õppida Teppo-tüüpi lõõtspilli valmistamist

polva
Pilt lõõtsameeste fotoarhiivist. Paremalt teine on Heino Tartes.

Viljandi Ühendatud Kutsekeskkool korraldab 2014. aasta jaanuaris algava kursuse, kus pillimeister Heino Tartese käe all õpetatakse teppo-tüüpi lõõtspilli valmistamist. Kursuse avasündmus leiab aset 23. novembril algusega kell 11 Pärimusmuusika aidas Viljandis.

Avasündmusel, kuhu on oodatud kõik lõõtspillimänguhuvilised ja kursusest huvitatud üle Eesti, tutvustavad nii Heino Tartes kui Viljandi ühendatud kutsekeskkooli poolsed esindajad, projekti algataja Epp Välba kui ka puutööõpetaja Kalmer Lind lõõtspilli ajalugu ja ehitust, kursuse ülesehitust ning vastavad huviliste küsimustele.

Kursuse eesmärk on tuua pillivalmistamise kunst huvilistele lähemale, pooleteise aasta jooksul läbitakse meistri käe all kõik lõõtspilli valmistamise etapid, kursuse lõpus on läbinutel omavalmistatud lõõtspill ning teadmised, kuidas taolist pilli meisterdatakse. Kursus toimub koostöös Viljandi Pärimusmuusika Keskuses tegutseva August Pulsti Õpistu ja Viljandimaa lõõtsaklubiga, kelle abiga loodetakse leida kursusele tõsise pillimeisterdamise huviga inimesed.

Kursuse juhendaja Heino Tartes on Põlvamaal tegutsev pillimeister, -õpetaja ning -mängija, kes on tutvustanud teppo-tüüpi lõõtspilli ka mitmel pool väljaspool Eestit – Soomes, Lätis, Leedus, Udmurtias, Ukrainas, Saksamaal, Poolas jne – erinevatel festivalidel, teleesinemistel, õpitubades ja kontsertidel. 2013. aasta detsembris jõuavad lõpusirgele tema juhendatavad samalaadsed kursused Rapla maakonnas Märjamaal ja Valmieras Lätimaal.

Kutsekooli-poolne juhendaja, puidutöö kutseõpetaja Kalmer Lind on antud projektis nii õpilase kui õpetaja rollis – alates 2007. aastast miljööväärtuslike ja muinsuspiirkonnas asuvate hoonete uste, akende ja ehisdetailide restaureerimise ja valmistamisega tegeleva ettevõtte omanik on ka varem kokku puutunud lõõtspilli restaureerimisega, kuid pilli ehitamine saab olema ka temal esmakordne.

Epp Välba, Viljandi ühendatud kutsekeskkooli õpetaja, hobilõõtsamängija ja projekti algataja: “Lõõtspillimeister on Eestis “harv nähtus” ja meistrid vananevad, vajadus pillide järele aga suur. Aasta tagasi valmis kutsekoolil uus õppehoone, mille võimalused tuleks maksimaalselt ära kasutada. Viljandi on pärimuskultuuri keskuseks, siia on koondunud rahvamuusika-alane õpe nii professionaalsel kui ka hobitasemel. Ka pillide valmistamise koolitus peaks kuuluma selles piirkonnas pakutavate koolituste hulka. Projekti õnnestumisel näen võimalust, et rahvapillide valmistamine liidetakse kutsekooli õppekavasse ja hakatakse viljelema ka muude rahvapillide valmistamise koolitamist”

Kairi Leivo, August Pulsti õpistu juhataja: “Lõõtspillimäng on viimastel aastatel kogunud märkimisväärse hulga huvilisi ja vajadus uute pillide järele kasvab. Tegutsevad toredad ja aktiivsed lõõtspilliklubid Tallinnas, Viljandimaal ja mujal Eestis. Loodame, et kursus aitab kaasa uue pillimeistrite põlvkonna sünnile ja elavdab pillimängu veelgi. Loodan siiralt, et edaspidi suudame koos Viljandi Ühendatud Kutsekeskkooliga leida võimalusi ka teiste rahvapillide meisterdamise kursusteks. Mitmel pool Eestis saab pillimeisterdamise laagrites õppida ise tegema väikekandleid, aga Eestis võiks tõesti rohkem inimesi tegeleda ka näiteks torupilli-, parmupilli- ja muude rahvapillide meisterdamisega.”