Moostes saab sanditama õppida

Mardisandid. Foto: Mooste Rahvamuusikakool
Mooste Rahvamuusikakool kutsub koolituspäevale “Maarahva aastaring”, mis toimub reedel, 19. oktoobril kell 14:00 – 18:30. Teemaks sanditamise komme meie rahvapärimuses – teooria ja praktika käsikäes, juhendavad Meelika Hainsoo ja Lauri Õunapuu.

Meelika ja Lauri tutvustavad koolituspäeva lähemalt nii: “Maarahva aastaringi esimesel kohtumisel räägime sügisestest rahvakalendri tähtpäevadest, esivanemate uskumustest, nendega seotud rituaalidest ja lauludest. Vaatame mardi-, kadri- ja hingedeaja pärimusse ehk pisut uudse pilguga: räägime sanditamise ajaloolis-mütoloogilisest taustast, laulame laule ja mõtiskleme, mis roll on nendel iidsetel tähtpäevadel praeguse aja inimese elus.”

Lauri põhihuviks on eesti arhailine laulukultuur ja traditsiooniline kandlemängustiil. Tema lauluvarasse kuulub hulgaliselt rahvalaule nii vanemast, kui uuemast kihistusest. Lauri veab eest Arhailise Meestelaulu Seltsi ning korraldab rahvalaulu õpitubasid üle Eesti, tutvustades vanapärast loomulikku laulmisviisi ja repertuaari. Lauri on ansambli Metsatöll liige.

Meelika on õppinud rahvamuusikat TÜ Viljandi Kultuuriakadeemias, peale selle lõpetamist töötanud õpetajana erinevates Eesti kõrgkoolides, andnud kursuseid ja õpitubasid, juhendanud huvilisi üle Eesti. Teda huvitab eelkõige eesti traditsiooniline laulumängukultuur ja pärimuslik tantsukeel. Meelika on laulnud-mänginud mitmetes pärimusmuusikat viljelevates ansamblites.

Koolitus on mõeldud kõigile, keda huvitab meie pärimus ning kes soovivad selles protsessis ise kaasa lüüa
Osalemine maksab 22 eurot, vajalik eelnev registreerimine.

Täpsemat infot koos päevakavaga jagab ning registreerumisi võtab vastu kuni 15. oktoobrini Krista Sildoja, e-post: krista@rahvamuusika.ee, te: 5531478.

Allikas: Mooste Rahvamuusikakool