Tartu Jaani kirikus saab vaadata fotonäitust „NG ikoonid“

Sven Začek.
Reedest, 25. maist on kõigile huvilistele avatud Tartu Jaani kirikus (Jaani 5, Tartu) maailma tippfotograafide tööde näitus „NG ikoonid“, mille raames eksponeeritakse ka Eesti loodusfotograafi Sven Začeki pilte. Näitus on avatud T-L kl 10-18, suvel T-L kl 10-19. Näitust saab külastada juulikuu lõpuni, sissepääs tasuta.

Ajakirja National Geographic juuninumbri vahendusel jõuab 60 miljoni lugejani üle maailma loodusfotograafi Sven Začeki lugu händkakust. Tegemist on esimese korraga, kus Eesti loodusfotograafi terviklik fotolugu nii esinduslikus väljaandes maailma vallutab. Näitusel eksponeeritakse ka händkaku pilte.

“National Geographicusse pääsemine on iga fotograafi unistus. Minu unistus täitus tänu händkakkudele. Tulge vaatama unistuse väärilist pildivalikut,” ütles fotograaf Sven Začek.

Fotonäitus toob Lõuna-Eesti publikuni läbilõike maailma tippfotograafide töödest. Näituse üks kuulsamaid pilte ja ühtlasi NG tuntuim foto läbi ajakirja 124-aastase ajaloo on Steve McCurry “Afgaani tüdruk”, mis ilmus ajakirjas 1985. aastal.

Näituse fotod jaotuvad temaatiliselt eri gruppidesse: loodus, portreed, dokumentalistika, meeleolud, ajalugu. Fotode autoriteks on maailmanimega piltnikud, teiste seas National Geographicu praegune peatoimetaja Chris Johns, Steve McCurry, David Doubilet, Jodi Cobb, Jim Brandenburg, Joel Sartore, Paul Chesley, Michael Nichols, Peter Essick jt.

Lisaks saab vaadata NG arhiivist pärit ajaloolisi olustikufotosid II maailmasõja eelse Eesti kohta. Näituse korraldajad on Eestimaa Looduse Fond ja National Geographic Eesti.

Ajakirja National Geographic annab välja National Geographic Society (NGS), mis on maailma üks suurimaid mittetulunduslikke teadus- ja haridusorganisatsioone. 1888. aastal „geograafiateadmiste suurendamiseks ja levitamiseks“ asutatud ühingu tegevuse eesmärgiks on innustada inimesi hoolima oma koduplaneedist. NGS on rahastanud üle 10 000 teadusliku uurimis- ja keskkonnaprojekti ning ekspeditsiooni, samuti toetab geograafilise kirjaoskuse edendamiseks mõeldud õppeprogrammi.

Lisainfo
www.national-geographic.ee
www.jaanikirik.ee
www.elfond.ee