Täpsustatud andmetel osales talgupäeval 32 000 talgulist

Teeme Ära talgupäeva meeskond tegi talgupäeva järel kokkuvõtteid toimunud talgutest. Talgujuhtidelt saadud täpsustatud andmetel korraldati 5. mai talgupäeva raames kokku 1241 talgut, kus osales 31 895 inimest (2,3% elanikkonnast). Ühtlasi jätkus sel aastal koostöös Eesti Rahva Muuseumiga talgulugude kogumise veebiretk, mille käigus täiendati lugude varamut sadade värskete talgulugude, -videote ja -piltidega. Talgulugusid oodatakse ka edaspidi aadressile www.teemeara.ee/talgulood.

Vaata talgupäeva kokkuvõtvat filmi:



Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et õnnestunud talgupäev ja selle järel kogutud lood, videod, pildid ning talgujuhtide tagasiside näitavad muuhulgas, et talgutraditsiooni hoitakse endiselt au sees. „Talgud ei ole lihtsalt ühekordne ja juhuslik sündmus, vaid olulise traditsiooni edasikandmine – lugude, piltide ning videote kaudu saab hoida seda sündmust nii enda kui oma rahva mälus ja südames ning samuti innustada teisi talgutest osa võtma,“ lausus Tüür.

Pärast talgupäeva tagasisidet andnud 470-st talgujuhist on 99% valmis ka edaspidi talguid korraldama ning 80% vastanutest sündis mõtteid järgmisteks koostegemisteks juba peetud talgute raames. „See annab tunnistust, et koostegemine on juurdumas üha sügavamale eestimaalaste mõttemustritesse,“ märkis Tüür. Ta lisas, et tõelise talgukantsina paistab juba teist aastat silma Saaremaa, mis on vaieldamatult eeskujuks kõigile teistele maakondadele.

Tänavuse talgupäeva raames osales Saaremaal 9,2% elanikkonnast, Läänemaal 7,6%, Hiiumaal 4,8%, Järvamaal 4,5%, Raplamaal 4,1%, Jõgevamaal 3,6%, Valgamaal 3,4%, Võrumaal 3,2%, Põlvamaal 2,9%, Pärnumaal 2,8%, Lääne-Virumaal 2,4%, Viljandimaal 2,3%, Tartumaal 1,7%, Harjumaal 1,5% ning Ida-Virumaal 1,4%. Talgupäeva pilte saab vaadata siin: www.teemeara.ee/talgulood/pildid.

Hetk Pajusi külamaja talgutelt. Foto: Jüri Vester

Nii kogutud tagasisidest kui ka talgulugudest võis leida mitmeid põnevaid ja kaasahaaravaid seiku talgupäevast: üks armus, teised leidsid koostöövaimu, kolmandad said kõhutäie naerda, neljandad avastasid rõõmu ühisest ärategemisest ning palju-palju muud. Talgulugusid saab lugeda ja ühtlasi jagada Teeme Ära kodulehel, vt www.teemeara.ee/talgulood. Samuti võib kuulata mõningaid varasemaid talgulugude helisalvestisi siit: www.teemeara.ee/talgulood/helilood. Talgujuhtide tagasisidega saab aga tutvuda siin: www.teemeara.ee/talgujuhile/tagasiside.

Teeme Ära talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabaühenduste Liit EMSL. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Refonda, Dorpat, Nordic Hotels, Statoil, Pakendikeskus, Tamrex, Mediapool Vizeum jt.

Allikas: Teeme Ära talgupäev