Alatskivi loss avaneb külastajatele täies mahus

Peipsiäärse piirkonna arhitektuuripärl Alatskivi loss on nüüd tõepoolest lõpuni renoveeritud ja viimased taastatud ruumid avatakse külastajatele 25. mail.

Möödunud suvel said ERF piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest rahastatud projekti „Alatskivi lossi renoveerimise viimane etapp“ eesmärgid tegelikult täidetud. Algse ajaloolise ilme said idatiiva esimene ja teine korrus, välisfassaad. Renoveerimata keldriosa plaaniti korda saada kaugemas tulevikus. Ehk aitas kaasa projektile valitud õige nimi või oluliselt suurenenud külastatavus, aga pigem oli ikka muudatustaotlusel sedavõrd jumet, et EAS otsustas anda võimaluse Alatskivi vallal ellu viia ka lossi keldri renoveerimine.

Projektijuht ja lossi perenaine Külli Must: „Sadakond aastat tagasi, kui Alatskivi loss oli ühe härrastepere koduks, asusid lossi keldris majandusruumid. Siin elasid teenijad, olid köögid ja leivatuba, teenijarahva söögituba ja panipaigad. Alates sellest kevadest on mõisteenijad keldris tagasi, nimelt vahakujudena. Näete kutsarit, kokka ja köögitüdrukut aga ka teisi mõisahoones olulisi rolle täitnud isikuid. Keldri avaras koridoris asub näitus vana Tartumaa mõisatest. Mõisad on olnud üks osa meie kultuuriruumist ja ajaloo paremaks mõistmiseks on oluline neid säilitada.“

Külalised saavad soovi korral ajaloos tagasi minna, kehastuda kas mõisahärraks või aednikuks, proovides üll nende rõivaid kostüümilaos. Kellele sellest veel vähe, saab rõivis ringi patseerida ja näiteks aednikuna minna lossi roosiaeda rohima. Rõivaid jagub nii suurtele kui väikestele. Kel aega rohkem käes, võiks piiluda keldrikorrusel end sisse seadnud töötubadesse: ühes neist saab teha lossi suveniiri savist või klaasist ja teises tekstiilist.

Alatskivi lossi avamispäev, 25.mai, algab kell 13 projektist kokkuvõtete tegemise ja tänuüritusega kutsututele. Lossi renoveerimisel tähtsaid rolle täitnud inimesed viiakse ajas tagasi sündmuste keskele, mille käigus leiavad kasutust ka lossi 25 ajaloolist kostüümi.

Avamispäeval on kell 17-19 võimalik kõigil soovijatel käia lossi giididega ekskursioonidel ning kell 19 astub õuelavale Siiri Sisask kavaga „Omad laulud“. Nii lossiga tutvumine kui kontsert on külastajatele prii.

Avatud on lossi restoran. OÜ Slaker, kes lisaks restoranile hakkab neljas läänetiiva ruumis pakkuma lähiajal majutusteenust, on samuti oma renoveerimistöödega lõpusirgel.

Lisainformatsioon: Külli Must, Alatskivi lossi perenaine, tel 5286598, e-post info@alatskiviloss.ee, www.alatskiviloss.ee