Projekt “Üksinda kodus” ootab taas osalejaid

Käesolev “Üksinda kodus” projekt on jätkuprojekt 2011. aastal kevadel läbiviidud samanimelisele projektile. Projektis kogutud tagasiside põhjal leidsid lapsevanemad, et sellist projekti on väga vaja, juba selleks, et tunda, et nende pere ei ole ainus, kus on teismelise ja vanema vahel lahkarvamused.Osalenud noored leidsid endas senisest enam  julgust öelda „ei” oma sõpradele, kes meelitavad pahandustesse ja kasutama sõltuvusaineid.

 Koolituspäevadel osalevad noored vanuses 14-16 lastevanematega. Päeva esimeses pooles kuulavad ja arutlevad vanemad sotsiaaltöötajaga probleemide üle, mis teismelise lapsega suhtlemisel ette võivad tulla. Lapsed lavastavad samal ajal MTÜ Foorumteatri koolitaja juhtimisel etenduse reaalsetest situatsioonidest nende elus.

Päeva teises pooles jätkatakse üheskoos. Foorumteatri metoodikat kasutades saavad vanemad ja lapsed vahetada rollid. Näiteks Raplas oli lapsevanem lapse rollis  „moosides” last: „kas täna õhtul sõpradega peole võib minna? Seal ei ole alkoholi, ausalt!”. Pikas vaidluses lapse ja vanema vahel pidi ema kehastanud laps siiski alla vanduma, kuid tema reaktsioon oli ehe: „nüüd ma tean, mis tunne emal on!”.

Projekti käigus on lapsevanematel koos oma lastega võimalus osa võtta erinäolisest koolitusest, mis annab võimaluse tekitada osavõtjates diskussiooni tänasel päeval levinumate trendide üle Eestis. Arutletakse teemade üle, mis puudutavad kas lähemalt või kaugemalt kõiki Eesti peresid, kus kasvavad teismelised noored.

Otsitakse ja leitakse vastuseid küsimustele kuidas võtta vastu otsuseid, mis puudutavad pere elukorraldust? Kas ja milleks peavad valmis olema vanemad ja/ või noored, kui lastel tuleb olude sunnil iseseisvalt hakkama saada? Kuidas käituvad ja mida tunnevad tegelikult noored, kes on „üksinda kodus”? Kas ja kuidas on noorel võimalik hakkama saada talle jäetud vabadusega? Mida teha kui asjad ei ole läinud nii nagu oodatud? Ja palju muud.

Oma ala spetsialistide poolt tuuakse lapsevanemateni informatsioon elust enesest ja eeldatavasti ka ahaa-elamus just läbi nende endi laste ning noortel on võimalus jagada oma elukäsitlust läbi sotsiaalteatri põnevate vormide.

Ootuste kohaselt on pärast koolitusel osalemist laste ja vanemate omavahelised suhted muutunud soojemaks ja usaldavamaks, avardunud on silmaring ning kindlasti on tõusnud oskus teineteist senisest paremini mõista ning vajadusel toetada.

Esimene koolitus toimub Saaremaal 10. märtsil algusega 10.00 Kuressaare kordonis, aadressiga Tallinna 19 ning kestab koos lõunapausiga (osalejale tasuta) orineteeruvalt 5 tundi. Koolituse läbiviijateks on Pärnu Õppenõustamiskeskuse psühholoog Aive Hirs ja MTÜ Foorumteatri liikmed.

 

Koolitused viiakse läbi veel:

Läänemaal                               24. märts

Järvamaal ja Hiiumaal                   31. märts

Pärnumaal                                         14. aprill

Raplamaal                                        28. aprill

 

Projekti rahastab Hasartmängumaksu Nõukogu.

 

Osavõtmiseks palume ennast eelnevalt registreerida Kuressaares osalemiseks hiljemalt 8. märtsiks e-maili teel kaisa.nurm@politsei.ee või telefonil 454 9756. Kohtade arv on piiratud!

 

Info ja registreerimine teistes maakondades toimuvatele koolitustele:

Karmen Kukk

MTÜ Ohutõrje Ühing

karmen.kukk@politsei.ee; 444 6439