JOHANNA GRAUVERKI MAALID TALLINNA PÜHA VAIMU KIRIKUS

Johanna Grauverki maalinäituse avamine Tallinna Püha Vaimu Kirikus.
Fotokollaaž: Urmas Saard / Külauudised

Fotogalerii

Urmas Saard, reporter

Täna avati Johanna Grauverki rahvusvaheline rändnäitus “Looduskaunid paigad Pärnus ja Pärnumaal” Tallinna Püha Vaimu kiriku põhjapoolsel rõdul vahetult pärast ülestõusmispüha jumalateenistust. Varem on sama valikuga maale eksponeeritud Pärnus, Leedu väikelinnas Vievises, Läti Võnnus, Turkus, Riias.

Pärnu kunstikoguja Meelis Kukk ütles, et näitustelt on meelde jäänud kergelt naivistlik maalimislaad. „Pastelsetes toonides loodus- ja lillemaalid kangastuvad positiivsete ja elujaatavatena. Tehniliselt soorituselt ja värvikäsitluselt üllatab hea tase.”

Kirikuliste kiitval hinnangul oli selle kunstinäituse avamise ajastamine ja koha valik väga hea valik, et erilisel viisil tunnustada 5. aprillil 101-aastaseks saava isiksuse elu ja loomingut.

„Johanna Grauverki näitus avaldab mulle inspireerivat muljet,” lausus neil päevil Balti riike külastav Hong Kongist pärit Joan Wong, Y’s Men International Aasia Vaikse ookeani piirkonna president. „Imetlen tema kunstiannet ja kogu elu pühendamist Jumalale. See näitus ongi just suurepärane näide sellest, kuidas ülistada Issandat lõuendit ja värve kasutades, et inimesi heale mõjutada.”

Joan Wong, Y’s Men International Aasia Vaikse ookeani piirkonna president ja Piia Karro-Selg Tallinna Pühavaimu Kirikus. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Lisaks tunnustas Joan Wong oma kallist sõpra Piia Karro-Selga, kellega ta on juba varem kohtunud seoses Y’s Men International liikumisega. „Piia Karro-Selg on pikka aega teeninud oma kogukonda ja teeb suurepärast tööd nii kunsti levitamises kui ka oma kogukonna lõimimisel. Ta avaldab suurt mõju. Sain näitusest tõelist inspiratsiooni.”

Johanna Grauverki loominguline läte on asunud läbi tema elutee tervenisti Jumala tunnetuses. Pühendumine kristlusele pole tema mitmekülgset tegevust iialgi piiranud. Usk on Johanna loomingulisust üksnes avardanud. Nii iseloomustab Johannat tema kaasaegne Johannes Saard, kes siiski mõnevõrra noorem.

Johanna Grauverki maalinäitus Tallinna Püha Vaimu Kirikus.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Johanna sündis 1923. aasta 5. aprillil Tallinnas. Haridusteed alustas Pärnu Raeküla linnaosas. Pärnu Saalemi vabakoguduse liikmena hoolitses ta vabatahtlikuna abivajajate eest. Ta on läbinud Tartu Kujutava Kunsti kursused. On kuulunud Pärnu erinevatesse loomeklubidesse ja tervislikke eluviise harrastades osalenud tervise- ning võimlemisklubides. Alates aastast 1956 kuni tänaseni on olnud võimalus näha tema loomingut maalinäitustel. Viimati Läti ja Leedu keskustes. Teda on köitnud looduse pildistamine. Lisaks mainitule on teda õnnistatud luuletamise andega. Tema värsse on viisistanud Eesti tuntud heliloojad. Johanna ise on samuti olnud väga musikaalne. Ta on laulnud koorides ka solistina, mänginud klaverit, viiulit, mandoliini. Johannalt on ilmunud neli tema loomingut tutvustavat trükist. Väärib märkimist, et ta keeldub oma loomingu müümisest, olles siiski valmis kõike jagama kingitustena.

Johanna on selts Raeküla liige ja Raeküla linnaosa aukodanik nr 1 ning Pärnu Y-klubi auliige.

Rändnäitus sündis Pärnu Y-klubi eestvedamisel ja selle võimalikuks saamist on Pärnu linnavalitsus toetanud maalide raamimisega. „Johanna Grauverki maalikollektsoon kannab endas Pärnu ja Pärnumaa looduse ilu, mis tutvustab ühtlasi ka armastatud kodulinna Pärnut mujal maailmas,” ütleb Ene Täht, Raeküla aukodanik ja Pärnu abilinnapea. „Väärtustades kogukonna elanikke ja siinseid koostöiseid ettevõtmisi on need parimad vahendid Pärnu tuntuse tõstmisel peresõbraliku elukeskkonnana ja turismisihtkohana. Selle eest suur tänu kõikidele rändnäituse korraldajatele.

Johanna Grauverki maalinäituse avapäeval Tallinna Püha Vaimu Kirikus.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Praegust näitust toetab Tallinna Püha Vaimu kirik ja kogudus ning YMI Tallinna klubi. Raeküla Vanakooli keskuse juhataja Piia Karro-Selg rõhutab oluliselt just koostööd, milles Y-klubi ja vanakooli keskus on andnud kõige suurema panuse. „Aga, et ka Leedus, Lätis – nüüd ka Tallinnas – on leitud võimalus näitust eksponeerida, peatselt loodetavasti ka Helsingis ning Rootsi eestlaste kogukonnas, siis see kõik juhtub üksnes tänu väga heale koostööle paljude mõistvate inimeste vahelises suhtluses.”

Näitus jääb avatuks paariks kuuks.

Throughout her life, Johanna Grauverk’s creative light has been entirely in the knowledge of God. Dedication to Christianity has never limited her versatile activities. Faith has only broadened Johanna’s creativity. This is how Johanna is characterized by her peer Johannes Saard who is however a bit younger than the artist.

Johanna was born in 1923 in Tallinn. She started her education in the Raeküla district of Pärnu. As a member of the Pärnu Saalem Free Church, she volunteer to take care of those in need. She has finished Tartu Fine Art courses. She has belonged to various creative clubs in Pärnu and participated in health and gymnastics clubs while practicing a healthy lifestyle. From 1956 until today, it has been possible to see her work at exhibitions. Most recently in Latvian and Lithuanian centers. She has been attracted by nature photography. In addition to the above, she is blessed with the talent of poetry. Her verses have been set to music by well-known Estonian composers. Johanna herself has also been very musical. She has also sung in choirs as a soloist, played piano, violin, mandolin. Johanna has published four publications introducing her work. It is worth noting that she refuses to sell her creations, she is ready to give everything as gifts.

Johanna is a member of the Raeküla society and honorary citizen of the Raeküla district No. 1 and an honorary member of the Pärnu Y-club NGO.

Samal teemal:

JOHANNA GRAUVERKI NÄITUSE AVAMINE RIIA SOTSIAALKESKUSES

CESISES AVATI JOHANNA GRAUVERKI MAALINÄITUS

JOHANNA GRAUVERKI SAJANDAL JUUBELIPÄEVAL TAMMISTES

JOHANNA GRAUVERKI LEIVAPALUKE, LUULE, MAALID, USK, JUMAL

JOHANNA GRAUVERKI MAALID JÕUDSID EUROOPA RÄNDNÄITUSEL LÄTTI

JOHANNA GRAUVERKI SAJANDAT SÜNNIPÄEVA TÄHISTATAKSE RAHVUSVAHELISE NÄITUSTESARJAGA

Raeküla esimene aukodanik: külva seeme pildikirjas tagasi

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga