JOHANNA GRAUVERKI MAALID JÕUDSID EUROOPA RÄNDNÄITUSEL LÄTTI

Fotogalerii

Johanna Grauverki maalid Lätis Turku valla kogukonna majas enne seintele riputamist.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eile, 13. veebruaril avati Pärnu harrastuskunstniku, Y’s Men liikme ja Raeküla esimese aukodaniku Johanna Grauverki maalinäitus Läti Turku küla kogukonna keskuses.

„Idee teha Johanna töödest Euroopas ringlev näitus sündis esmalt just seepärast, et tähistada tänavu kunstniku sajandat sünnipäeva, aga teiseks seetõttu, et Y’s Men Inteernational esindab ja levitab kristlikke väärtuseid,” selgitas Piia Karro-Selg, Y’s Men Inteernational Euroopa piirkonna tulevanne juht, kelle kinnitusel on Johanna süvakristlane. „Kogu tema loomingus: nii luules, maalides kui sõnas, mille me siia ka raamatuna kaasa võtsime, ilmneb tema tõsine kristlik eluhoiak. See on parim võimalus Y’s Men Inteernational klubidel üle mitmete riikide koostööd teha, et tänavu ühiselt sellise inimesega Y’s Men Inteernational’i sajandat juubelit tähistada.

Johanna Grauverki maal ja autor

Pärnu linna ja looduse teemalistemaalide raamimisse panustas Pärnu linnavalitsus tuhande euroga.

Esimene näitus rahvusvahelise näituste sarjas toimus Leedu väikelinna Vievise kultuurimajas. Teine nüüd siis Turku asula kogukonna majas. Sealt siirdubnäitus kogukonna maja juhi Biruta Krumina sõnul Livanirajoonikeskuse kultuurimajja. Edasi on kavatsus viia näitus Cesisesse ja Riiga. Pärast Lätit näeb näitust Soomes ja Taanis, kus Pärnu Y-klubi näituse eestvedajana ja koostöös Raeküla Vanakooli keskusega avab väljapaneku oma sõprusklubis.

Piia Karro-Selg, Audrone Stepankeviciute, Aina Milajeva, Biruta Krumina.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kõik, kes selle näituse korraldamisse panustavad, saavad mälestuseks Johanna viimase raamatu „Minu värvilisest maailmast. Looja loomingu lättel IV”. Samuti saavad näituse kaaskorraldajad kingituseks ühe juubilari maali. Johanna tähistab 5. aprillil oma sajandat sünnipäeva.

Piia Karro-Selg juhtis muuhulga tähelepanu sellele, et Johanna rohketele värssidele on mitmed Eesti tuntud vaimulikud heliloojad loonud kauneid viise.

Esmaspäeval olid avamisel kohal Pärnu klubi esindajatena Euroopa piirkonna tulevane juht Piia Karro-Selg, Mikko Selg ja Urmas Saard. Veel viibis avamisel Soome-Balti piirkonna juht Leedust, kes esindas Vilniuse klubi – Audrone Stepankeviciute. Avamise esireas olid veel Livani-Latariba klubi president Biruta Krumina ja endine, esimene, president Aina Milajeva.

Läti Turku valla kogukonna maja maalil

Näituse avamisele järgnes väike lauas istumine, milles osalesid Audrone Stepankeviciute ja Piia Karro Selg, et vahetada teavet sellest, kes millega tegeleb, millised on edusammud ja vastata ka liikmete küsimustele.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

Raeküla esimene aukodanik: külva seeme pildikirjas tagasi

JOHANNA GRAUVERKI SAJANDAT SÜNNIPÄEVA TÄHISTATAKSE RAHVUSVAHELISE NÄITUSTESARJAGA