LEEDU JA EESTI MUUSIKUD ÜHENDAVAD KÄED JA SÜDAMED PÄRIMUSMUUSIKA AIDAS

Saulius Petreikis. Foto: Domas Rimeika

Rahvusvaheliselt tunnustatud Leedu multiinstrumentalist ja helilooja Saulius Petreikis loob koos oma kvarteti ja hinnatud kitarristi Andre Maakeriga värvikirevaid maailma- ja jazz-muusikavahelisi kõlasid. 7. detsembril avaneb Pärimusmuusika Aida laval võluv muusikamaailm, mis pakub põnevust igale kuulajale. Mängitakse lugusid värskelt albumilt The Gate of Dreams, kuid esitatakse ka kompositsioone varasemast repertuaarist.

Andre Maaker. Foto: Kerttu Kruusla

Andre ja Saulius on sõbrad, kes on ka varem koostööd teinud ning mitmel festivalil oma hingestatud musitseerimisega publikut lummanud.


“Meie koostöö sai alguse 2018. aasta sügisel Riias, kui esinesime triona Tris Upes ja meiega koos oli laval ka Laima Jansone. Trioga oleme esinenud Leedus, Lätis ja Eestis, ka Viljandi pärimusmuusika festivalil. Lisaks sellele olen käinud külalisena Leedus esinemas koos Petreikise ansambliga. Viljandi kontserdil kuuluvad bändi koosseisu ka Sauliuse vend Donatas Petreikis ja Rahel Talts, kes on viimasel ajal üha enam bändi- ja pereliige ning sellisel kujul kohtub see kvartett esmakordselt,” kõneles kitarrist Andre Maaker.

Enam kui 50 puhkpilli mängiv Petreikis on tituleeritud ainsaks professionaalseks muusikuks, kes oskab mängida väga palju erinevaid iidseid Leedu ja Balti puhkpille. Tema esinemised on laetud erakordse energiaga ja on täis imetabaseid improvisatsioone, lõhkudes piire traditsioonilise, maailma- ja jazz-muusika vahel. Saulius Petreikise looming on mitmepalgeline ja värvikirev, innustades sellega nii nooremaid kui vanemaid muusikasõpru üle maailma. Viimastel aastatel on tema kontserttuurid toimunud peaaegu kõigis Euroopa riikides ning ta on andnud kontserte ka Hiinas ja USA-s. Oma kodumaal korraldab Saulius Petreikis maailmamuusika esitlusfestivali Saules muzika!, kus hiljuti esinesid ka Eesti pärimusmuusika ansamblid EHALE ja Triuka.

Saulius Petreikis on välja andnud 10 sooloalbumit ja teinud koostööd paljude teiste muusikutega. Värskeim album, mis kannab nime The Gate of Dreams, ilmus alles 20. novembril.

Andre Maaker nimetab end stiilimääratlusi vältides pigem loovmuusikuks, jättes nõnda ruumi eri muusikastiilide vahel liikumiseks. Teda köidavad erinevad kõlamaailmad ning improviseerides tunneb ta end ühtviisi koduselt nii jazzi-, folgi-, roki- kui ka kammermuusika lavadel. Viimastel aastatel on muusik soovinud üha rohkem panustada oma koostöödesse ka heliloojana ning neid töid on tal harilikult üle kümne korraga käsil.

Kontsert Viljandi Pärimusmuusika Aidas toimub 7. detsembril kell 19.00.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap