SOTSIAALMINISTEERIUM SOOVIB LAIENDADA RINNAGA TOITMIST

Raamat “Kuidas toita titat?” ja Pärnu haigla. Fotokollaaž: Urmas Saard / Külauudised

Tervise Arengu Instituudi andmeil on esimestel elukuudel ainult rinnapiima saavate laste arv Eestis viimasel kümnendil vähenenud. Rinnaga toitmise edendamiseks korraldavad sotsiaalministeerium, WHO esindus Eestis ja rinnaga toitmise edendamise Eesti komitee augustist novembrini neli koolituspäeva, et tõsta haiglatöötajate teadlikkust ning laiendada beebisõbralike, rinnaga toitmist edendavate haiglate võrgustikku.

„Rinnapiimaga toitmine toetab olulisel määral nii lapse arengut kui ka ema tervist. Samas pole see kõigi emade jaoks alati nii lihtne. Olgu need mured siis alustamisega või hoopis rinnaga toitmise jätkamisega. Seepärast peame emasid igakülgselt toetama ja nõustama, julgustama ja juhendama võimalike takistuste ületamisel,“ ütles terviseminister Riina Sikkut. „Ja eriti tähtis roll on siin tervishoiuasutustel ja -töötajatel. Mul on hea meel, et beebisõbralike haiglate koolitussarja kaudu saavad nii ämmaemandad kui ka õed ja arstid juurde uusi teadmisi, praktilisi oskusi, kuulevad kogemuslugusid sellest, kuidas emasid rinnaga toitmisel paremini toetada.“

Minister Sikkut tänas rinnaga toitmise edendamise Eesti komiteed, mis on 2012. aastast nõustanud sotsiaalministeeriumi imikute toitmisega seotud küsimustes, osalenud imikute toitmist puudutavate seisukohtade kujundamisel, tutvustanud avalikkusele imikute toitmisega seotud põhimõtteid ning koordineerinud imikute toitmise alast teavitustööd Eestis.

parim algus lapse elule ja tervisele

„Vahetu sünnitusjärgne nahk-naha kontakt emaga ja esimesel võimalusel oma ema rinnapiima pakkumine on parim algus lapse elule ja tervisele. Sünnitusmajas saab see kõik alguse ja nii saab just sünnitusmaja kaasa aidata, et oma ema rinnapiim oleks lapsele esimene ja ainus toit kuni kuue elukuuni. Samuti peame toetame ka neid emasid, kellel kohe alguses ei õnnestu lapsele rinnapiima pakkuda, et nad ei loobuks proovimast,“ ütles rinnaga toitmise edendamise Eesti komitee liige, beebisõbralike haiglate võrgustiku koordinaator, ämmaemand Kärt Maalinn. „Eestis on praeguseks kolm beebisõbralikku haiglat. Loodame, et üksteiselt õppimise ja kogemuste vahetamise läbi laieneb beebisõbralike haiglate võrgustik veelgi.“

„Teadusuuringutele tuginedes teame, et rinnapiimaga toitmine tagab lapse tervisliku kasvu ja arengu. Lisaks kaitseb see nii last kui ka ema krooniliste mittenakkushaiguste eest,“ lisas WHO Eesti esinduse juht Kristina Köhler. „Kroonilised haigused on nii Euroopas kui ka Eestis peamiseks elukvaliteedi languse ja surma põhjuseks. Rinnaga toitmist toetavad, edendavad ja kaitsevad sekkumised on selles võitluses ühed kuluefektiivsemad ja jätkusuutlikumad.“

Tervise Arengu Instituudi andmeil on esimestel elukuudel ainult rinnapiima saavate laste osatähtsus Eestis viimase kümnendi (2013–2022) jooksul järk-järgult vähenenud. Seevastu on suurenenud nende laste osatähtsus, kes saavad lisaks rinnapiimale piimasegu, teed, vett, mahla või muud toitu. 2022. aastal sai 3. elukuul Eestis rinnapiima keskmiselt 82% imikutest ja 6. elukuul keskmiselt 69% imikutest. Ühe-aastaselt sai tavatoidule lisaks rinnapiima 31% perearstide jälgimisel olevatest kuni 1-aastastest lastest.

Imikuid tuleks rinnaga toita nõudmisel – nii sageli kui laps soovib

WHO ja UNICEF soovitavad lastel alustada rinnaga toitmist esimese sünnitunni jooksul ja toita esimese kuue elukuu jooksul last üksnes rinnapiimaga. Imikuid tuleks rinnaga toita nõudmisel – nii sageli kui laps soovib. Alates kuue kuu vanusest peaksid lapsed hakkama sööma ohutut ja piisavat täiendavat toitu, jätkates samal ajal rinnaga toitmist kuni kahe aasta vanuseni või kauem. Beebisõbralikke haiglaid tunnustatakse alates 1991. aastast eesmärgiga kaitsta, edendada ja toetada rinnaga toitmist. 2019. aastal pälvisid selle tunnustuse Eestis kolm haiglat – Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliinik, Lääne Tallinna Keskhaigla Pelgulinna sünnitusmaja ning Pärnu Haigla.

Sotsiaalministeeriumi, Maailma Terviseorganisatsiooni Eesti esinduse ja Rinnaga toitmise edendamise Eesti komitee eestvedamisel toimub augustist novembrini koolitussari „Teooriast praktikani: kuidas jõuda beebisõbraliku haigla tunnustuseni ja seda hoida?“, mille eesmärk on beebisõbraliku haiglakeskkonna ja rinnaga toitmise edendamine Eestis. Esimene koolituspäev toimub täna, 30. augustil sotsiaalministeeriumis, lisaks on kavas koolituspäevad Pelgulinna Sünnitusmajas, Pärnu Haiglas ja Ida-Tallinna Keskhaiglas.

Vaata ka: 10 sammu edukaks imetamiseks. Kuidas tervishoiuasutustes toetada rinnaga toitmist?

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

ON RAHVUSVAHELINE RINNAGA TOITMISE NÄDAL

Share via
Copy link
Powered by Social Snap