LILLEORU KESKUS TÄHISTAB 30. SÜNNIPÄEVA

UTF-8” Lilleorus paiknev Amrita tiik. Foto: Jüri Joost

Harjumaal, Rae vallas asuv Lilleoru õppekeskus tähistab pühapäeval, 3. septembril avatud uste päevaga oma 30. sünnipäeva. Kohale on oodatud kõik, keda huvitavad idamaised pühapaigad, templid, väekohad ja süvateadmised joogast ning Ingvari Villido praktilise teadlikkuse käsitluse meetod.

UTF-8” Lilleorus paiknev Amrita tiik. Foto: Jüri Joost

Lilleoruga oodatakse tutvuma inimesi, kes peavad lugu looduslähedusest ja ökoloogilisest elustiilist. Päeva jooksul toimuvad huvitavad ja harivaid töötoad nii täiskasvanutele kui ka lastele, loeng-vestlus Ingvar Villidoga ning kontsert ja ühine tordisöömine.

Lilleoru keskuse asutaja Ingvar Villido sõnul sai Lilleoru sünd üheksakümnendate alguses toimuda tänu kümnekonna hakkaja inimese isetule panusele. „Ma õpetasin tollal inimestele raja-buddhi joogat ja kui otsustasin joogatunnid lõpetada, et teha paus ja koguda mõtteid ning teadmisi Lilleorus maad harides ja kohta korrastades, tulid mulle appi mu joogaõpilased ning Lilleorust sai meie ühine kooskäimise ja õppimise koht,“ meenutas Villido, lisades, et aja jooksul kasvas Lilleoru aina suuremaks – täitus hoonete, väekohtadega. „Ma vaatasin ja imetlesin seda paika ja inimesi ning mõistsin, et kuna selle rajamisel on abiks olnud nii palju vabatahtlikke, ei ole mul eetiline seda kohta vaid enda omaks pidada ja kinkisin algselt oma koduks mõeldud talukoha Lilleoru MTÜ-le.“

„Lilleoru on viimaste aastatega teinud läbi olulise muutuse, seda nii väljanägemiselt kui ka organisatsioonina. Mitmed olulised Lilleorgu plaanitud objektid olid paberil juba 10–20 aastat tagasi, kuid valmis on need lõplikult saanud alles nüüd. Näiteks meie jaoks tähtis Elulille pühapaik, mis sai lõplikult valmis alles tänavu suvel,” kommenteeris Lilleoru MTÜ juhatuse liige Kristo Reinhold. Lisades, et nüüd, 30. sünnipäeval on hea võimalus koht viimaks avatuks kuulutada ja kõiki ammuseid ning uusi tuttavaid külla kutsuda.

UTF-8” Elulille pühapaik algselt selle rajamise järgselt 2004. Foto: Lilleoru MTÜ

„Tulge vaatama ning kogema, kuidas me oleme Lilleorus ühendanud Ida ja Lääne vaimsuse, mis ühelt poolt avardavad iseenda ning maailma mõistmist, teiselt poolt annab kätte praktilised tööriistad eluga paremaks toimetulekuks,” täiendas Villido.

Lilleoru sünnipäeval toimuvad ringkäigud Lilleoru aedades ja väekohtades, osaleda saab juhendatud meditatsioonidel ning kriya hatha jooga, savivoolimise ja mantralaulmise töötoad. Samuti toimuvad mitmed luguderääkimised, sh vestlus-loeng Ingvar Villidoga, kus ta meenutab ka Lilleoru kujunemislugu. Lapsed on oodatud nukkude valmistamise, saviteraapia ja mandalate joonistamise töötuppa. Pärastlõunal toimub ühine tordisöömine ning õhtu lõpetab kontsert “Hingetoit”. Kavaga saab tutvuda siin.

Lilleoru õppekeskus asub Rae vallas, Tallinnast 25-minutilise autosõidu kaugusel. Tänaseks tegutseb Lilleorus kolm vabatahtlike algatusel loodud organisatsiooni. Lilleoru MTÜ ja Practical Consciousness SA, mis tegelevad Practical Consciousness meetodi ja Ingvar Villido jooga süvaõppe tutvustamise ning õpetamisega Eestis ja üle maailma. 2018. aasta sügisest tegutseb 6-klassiline Lilleoru põhikool, mida veab Tervikhariduse SA.

UTF-8”1) Elulille pühapaik ja templikompleks augustis 2023. Foto: Jüri Joost

Keskuse peamajas toimuvad avatud loengud, kursused ja joogatunnid. Samuti tegutseb majas kohvik ja pood. Lilleorgu on rajatud ka permakultuuri põhimõtteid järgides köögivilja-, ravimtaime- ja iluaed, kus lisaks ekskursioonidele toimuvad aiatalgud, töötoad ja koolitused.

Lilleoru on tuntud oma geomeetrilise maastikule rajatud Elulille mustri poolest, mille arhitekt on Ain Padrik. Mustri kujundamist alustati aastal 2004, mis sai tänase tervikliku väljanägemise aastal 2021. Aasta hiljem valmis Elulille mustri keskele Ishwara tempel. Lisaks leiab metsatukast silmakujulise Amrita tiigi. Lilleoru Elulill, pühapaigad ja templid nagu Kali värav, Ishwara tempel, elusuuruses pull Nandi, Maha Munindra tempel ja üheksa planeedi templid, on rajatud Lõuna-Indiast pärit siddhade traditsioone järgides. Need kohad on kõigile külastajatele avatud igapäevaselt. Rohkem infot Lilleoru ja sündmuste kohta leiab siit.

KU päevatoimetaja