VALIK TSITAATE REIN VEIDEMANNI ESITLUSELT PÄRNU KIRJANDUSFESTIVALIL

Rein Veidemann Pärnu kirjandusfestivalil. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Ivar Mägi. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Rein Videmann: Ma olen siiamaani seda meelt, et väga vähesed saavad kirjanikeks ilma lugemata. Ilma kuulamiseta. Ilma osalemiseta sõnamaailmast. Sõnamaailmast pead kõigepealt saama osa ja siis oled võimeline sõnades oma enda elukogemust, oma põlvkondlikku elukogemust, oma rahva kogemust, väljendama.

Küsija Indrek Koff: Mis moodustab Eesti kirjanduse tuuma?

Rein Veidemann: Seda on mitu korda varemgi küsitud. Kõige lihtsam vastus on see, et Eesti kirjanduse tuuma moodustab piibel. Ma olen kahes ülikoolis terved suured kursused sellest lugenud, ma kardan et enne tuleb öö kätte, kui ma hakkan rääkima seda, kuidas see on kõik Eesti kirjandusse sadestunud. Eesti kirjanduses on seda religioosset alget nii palju, seost piibliga, aga see tuleb üles leida. … Minu hea kolleeg akadeemik Jaan Undusk ütleb, et Eesti üks kõige religioossemaid teoseid on Oskar Lutsu “Kevade”. Ja tõesti, kui hakata lugema seda, siis igal teisel leheküljel on assotsatsioonid, seosed Uue Testamendiga, Vana Testamendiga. Või võtame “Tõe ja Õiguse”. Kui võtame Eesti kirjanduse tuuma, siis “Tõest ja Õigusest” ei pääse üle ega ümber. Me ei pääse ümber ka “Kalevipojast”.”

“Küsija Indrek Koff: Siin oli olulisi viiteid Eesti kirjanduse tuumale. Kas on olemas ka selline asi, nagu “Pärnu kirjandus” või on see puhtalt geograafiline mõiste?

Rein Veidemann: See on olemas. Pärnu kirjandus on Rääma kirjandus. Siit mitte kaugel on ühe inimese monument, ootan juba põnevusega, millal hakatakse nõudma selle monumendi ära viimist. Nimelt August Jakobson. Jakobson kirjutas “Vaeste patuste alevi”, teos mis võitis Looduse romaanivõistluse ja 1928 ja aasta hiljem, kui “Tõde ja Õigus” tuli ja võistles muide “Tõe ja õigusega” ja juhatas sisse Eesti naturalismi. Teine on Lydia Koidula. Pärnu kirjandus on Lilli Suburg. On ka kolmas naine, Koidula kursuseõde…., tähendab Eesti naiskirjandus hakkab ju Pärnust pihta. Pärnu kirjandus on rohkem kinnistunud muusikas, siin võlgneme tänu Raimond Valgrele.”

Festivali kõige olulisemad osad olid loomulikult Pärnuga seotud värske kirjanduse kajastused.

Raamatuesitlus Raavo Raadik & Andri Arula “Walem” ja kohtumine/esitlus “Peegelvaade”, noored luuletajad Pärnu noorte luulekogust.

Samal teemal:

PÄRNU KIRJANDUSFESTIVAL KESTAB PIMEDATE TUNDIDENI

  SEE ON PÄRNU KOLMAS KIRJANDUSFESTIVAL

PÜHAPÄEVAL PEETI TEIST PÄRNU KIRJANDUSFESTIVALI