SEE ON PÄRNU KOLMAS KIRJANDUSFESTIVAL

Mercast Rein Veidemannini,

Marten Kuningast Peeter Volkonskini,

Pärnu luulenoortest Tõnu Õnnepaluni jne – tosin tundi ja priilt!

Pärnu Kirjandusfestival 2022. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Taasiseseisvumispäeva nädalavahetuseks „kolib“ eesti kirjandus suvepealinna – toimub kolmas Pärnu Kirjandusfestival.

19. augusti keskpäeval saab Koidula ausammas pärja pähe. Festivali avamisel kell 12 paneb Koidula sambale pärja pähe linnapea isiklikult! Park selle ümber täitub 12-tunniks ilusa eesti keele, parima eesti kirjanduse, armastatud eesti kirjanike, sõnumiga muusikute ja arukate arvamusliidritega.

Laps Loeb!, Noor Loeb!, Keel Loeb! Pärnu Loeb!, Teater Loeb!

Need on viis erinäolist teemaala, kus kohtuma-kuulama kutsuvad armastatud kirjanikud: lisaks pealkirjas loetletutele veel Kadri Hinrikus, Kätlin Kaldmaa, Andrus Kivirähk, Urmas Lennuk, Urmas Vadi, Jaanus Vaiksoo jpt.

Vestluseid veavad pärnakatest kirjandusinimesed Karin Allik, Ott Kilusk, Indrek Koff, Piret Tali.

Mõte Loeb! alal, kus moderaatoriks taas pärnakas – Kaupo Meiel – arutletakse nii eesti keele oleviku ja tuleviku kui ka meie meediaväljaannete kultuuritoimetuste olemuse üle. Sõna saavad olulised inimesed, kel oskus mõelda, öelda ja ka õigus otsustada.

Tänavusest aastast lisanduv teatriteema toob festivali kavva nii lavakava „Stiiliharjutused“, Linnateatri laulva näitleja Andres Raagi kui esietenduse teatrilt Must JaAM.

Pealaval Vaata Sõna! näeb ja kuuleb mõttega muusikat: üles astuvad Tõnu Oja ja Rembetes, Marten ja Lisanna Kuningas ning legendaarne Propeller.

Traditsioonilises ÖöTunnis „kohtub“ kuulaja-vaataja igavesti nooreks jäänud pärnakast poetessi Ilmi Kollaga (1933-1954).

PKF 2023 festivaliala kaart

Tänavu, Koidula 180 sünniaastapäeval, toimub festivalil paralleelprogramm ka Koidula Muuseumis: Kadri Kõusaar kutsub kuulama kõnelusi kirjandusperedega: Leelo Tungla ja Anna Magdaleena Kangro ning Doris Kareva ja Maria Lee Liivakuga.

Et PKF-i korraldajad on vankumatul seisukohal – me ilus eesti keel ja kirjandus peab olema kõigile piiranguteta kättesaadav, on kogu PKF-i rikkalik programm tasuta, tänu Kultuurkapitali, Kultuuriministeeriumi, Pärnu linna jpt lahkele toele.

Pärnu Kirjandusfestivali teeb MTÜ Pihlakse koos Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi, Eesti Lastekirjanduse Keskuse, Pärnu Muuseumi, Endla teatri, Pärnu Postimehe ja paljude teistega.

Pärnu Kirjandusfestivali peakorraldaja on Merle Jantson.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

PÜHAPÄEVAL PEETI TEIST PÄRNU KIRJANDUSFESTIVALI