RAIVO VARE: MUUTUVA MAAILMA VÄLJAKUTSED

Raivo Vare loenguga Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajate ees.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Raivo Vare pidas 22. märtsil hotell Strand Jurmala konverentsisaalis Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajatele poolteist tundi kestnud loengu teemal „Muutuva maailma väljakutsed”, milles leidsid käsitlemist pöördelisel ajal 80-aastase Bretton Woodsi stabiilsuse murenemine, tehnoloogia tsükli uus laine, uue majandusvõimu keskuste kerkimine, transformatsioonis kapitalism, inflatsioon ja veel mõndagi muud.

Enne teise maailmasõja lõppemist loodud Bretton Woodsi rahasüsteem aitas Ameerika Ühendriikidel saavutada maailmas majanduslikku ja geopoliitilist ülevõimu.

„Uute majandusvõimu keskuste nihkumine toimub jätkuvalt kiirusega 46,8 km aastas, mis on statistikaga välja toodud ja välja arvutatud nagu magnetpooluste liikumistki,” selgitas Vare. See kõik on nüüd liikunud itta. Turumajandus on teisenenud. Üheksakümnendatel arvati – ka siin Eestis – et turumajandus toob kaasa demokraatia. See ei ole tõsi. Vabalt võib turumajanduse puhul esineda ka autokraatia või totalitaarne riigikorraldus. Selles arusaamises on teinud vea kogu ühiskond, et Venemaa või Hiina võiksid turumajanduses demokraatlikule teele asuda. Vallapäästetud sõda kinnitab nüüd hästi, et turumajandus ei garanteeri mitte midagi.

Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajad Raivo Vare loengul.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Hea uudis on see, et kriiside vahelised ajad on pikenenud.

Tehnoloogia muudab tarbimisviise ja arenguid. „Hästi oluline on see, et tehnoloogia tsüklis toimub uus etapp,” rõhuta lektor.

Esimeses tehnoloogia tsüklis oli aurumasin, teises raudtee ja teras, kolmandas elektrifitseeerimine ja kemiseerimine, neljandas autod ja petrokeemia (naftakeemia ja sellest tulenev tehnoloogia), viiendas informatsiooni ja kommunikatsiooni tehnoloogia, kuuendas looduskaitseline või rohetehnoloogia. Järgnevad nano-, bio-, tervisetehnoloogia, ka kunstmõistus ehk AI (Artificial Intelligence) ning kvantarvutus ehk quantum computing, mis alles hakkab tulema.

Aga nüüd läheb see järgmisele tasandile ja see on müstika

„See on muuseas jube lugu, pöörab kogu meie senise digitaliseerimise pea peale. Õnneks me seda veel ei näe suuremalt jaolt. Aga AI on kohal. Hetk on täiesti müstiline.” Äsja kuulis Vare tuntud Eesti ajakirjaniku hämmingut, mis toimub kunstmõistuse abil meedia töötluse valdkonnas. „Täiesti müstiline! Nad ise ka ei tea, kuhu see välja jõuab. Kujutage ette: on vaja lätikeelset subtiitrit, aga arvuti on juba selle töö ära teinud, mida talle polnud jõutud veel programmeeridagi. Olete võibolla kokkupuutunud sellega, et mitte elav inimene ei suhtle teiega, vaid mingi chatbot (tarkvara, mis simuleerib vestluse kaudu inimestega sarnaseid vestlusi, mille põhiülesanne on vastata kasutaja küsimustele kiirsõnumitega). Aga nüüd läheb see järgmisele tasandile ja see on müstika.”

Tehnoloogia veab majandusarengut. Alati on see toimunud nii, et eelmise süsteemi platvormi sees leiab aset uue tehnoloogia teke, välja arvatud sõjaline, kus valitsused tahavad seda tagant tõugata.

Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli projektijuht Mari Suurväli tänab Raivo Varet suurepärase loengu eest. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Aga rohepöördelise tehnoloogia muutuse eripära ilmneb selles, et modernse tsivilisatsiooni ajaloos üritatakse esmakordselt administratiivse sunniga tekitada tehnoloogilist pööret. Senini toimus alati uue tehnoloogilise platvormi areng eelneva sees turumajanduslikul loomulikul viisil, kuigi astus asemele mõnikord veidi riigi abiga. Aga nüüd toimub see käskude ja keeldudega.

Urmas Saard