NÄDALAVAHETUSEL TOIMUB VISUAALKUNSTIFESTIVAL „VILJANDI TULED”

Visuaalkunstifestival “Viljandi Tuled”. Foto: Maari Soekov

“Viljandi Tuled” toob 10.-12. veebruarini Viljandisse väliinstallatsioonid, kino, tänavanäituse, performance´i, luulelüürika tunnelis, “Drink&Draw” üritustesarja. Festivali rikastavad õhtused sündmused live-muusika ja DJ-de saatel.

Suurimaks vaatamisväärsuseks saab mastaapne väliinstallatsioon, mille loob Valuoja orgu valguskunstnik Martin Makarevitš. Helikujunduse tekitab Argo Vals.

Kohalik kunstnike duo Rene Liivamägi ja Lauri Lüdimois loovad festivali ajaks installatsiooni Tartu tänav 7 sisehoovi. Viljandi Kunstikool on pop-up eksponaatide loomise võtnud ette erinevates paikades Viljandis, enamasti leiab kunstikoolis käivate noorte töid installatsioonide ning “Viljandi Tulede” sündmuste raadiusest, lisaks loovad õpilased koos õpetajatega Lossi tn 31 vaateakendele näituse. Arkaadia aeda võib juba praegu jalutama minna, sest eile, 6. veebruaril, avas seal oma valgusmaalingute portreefotonäituse Kerttu Kruusla.

Luulelüürika eest vastutab tänavu näitleja ja lavastaja Adeele Jaago, kes avab omaenda kirjutisi Viiratsisse viivas jalakäijate tunnelis, performance’i loob tantsu- ja etenduskunsti seltskond Lemoot kompanii ehk õed Johhanna Anett ja Helle Mari Toomel ning Katrin Kubber, kahasse kohaliku Kogukonnakinoga näidatakse välikinos õudusfilmi “Vampyr” (1932). Õhtustel pidudel astuvad üles eesti räpimaastikul üheks äratuntavaimaks ning omanäoliseimaks grupeeringuks peetav 5LOOPS ning eksperimentaalne helidisainer Rando Arand, kes seikleb breakbeat’i, future jazz’i ja elektroonika piirimail.

“Sel aastal soovime just kohalikele lähemale jõuda ning pakkuda rõõmu ja festivalist osasaamist ka neile, kes varasemalt meie sündmustele jõudnud ei ole. Seetõttu oleme astunud hoonetest välja ning loonud installatsioonid, aga ka tänavanäituse ja kinoseansi kõigile avatud väliruumi,“ räägib festivali eestvedaja Kaisa Ailt.

Alates 2020. aastast aina suuremate kunstiliste ambitsioonide suunas liikuval “Viljandi Tuled” platvormil kohtuvad arhitektuur, kunst, muusika, multimeedia ja valgus.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

„VILJANDI TULED” AVALIKUSTAS TÄNAVUSE KAVA