VABA RAHVA LAUL TULEB PEALINNA

Fotogalerii

Renoveeritud Kalevi keskstaadion ja Ülo Kannisto.
Fotokollaaž: Urmas Saard / Külauudised

Kõigest kümme päeva on jäänud XIII Vaba Rahva Lauluni, mis tänavu 20. augustil toimub Kalevi keskstaadionil.

Küsin suursündmuse peakorraldajalt Ülo Kannistolt, kas ta on kindel, et selleks ajaks on ikka keskstaadionil pärast aastaid kestnud renoveerimist pikalt oodatud kasutusluba olemas?

staadionile on paigaldatud 9900 uut klapptooli

„Selleks ajaks on Kalevi keskstaadionil lubatud korraldada XIII Vaba Rahva Laul. Seda kinnitas ka Kalevi juht Aleksander Tammert juunior, kellega on väga hea koostöö. Vaba Rahva Laul on sellel staadionil peale aastaid renoveerimist esimene suur üritus. Uuendustööde tõttu pole kolmel viimasel aastal mitte ühtegi üritust toimunud. Renoveeritud staadionile on paigaldatud 9900 uut klapptooli ja üllatusena mõjub siniseks värvunud staadion. Vastvalminud tuletornis süütame esimest korda peotule,” räägib Kannisto.

Suure kergendustundega ütleb ta, et seekord saavad nii koorid kui publik osaleda peol ilma piiranguteta, sest pole vaja vaktsineerimistõendit ega selle puudumisel testimist kohapeal. „Kaks eelmist koroona-aastat Haapsalus ja Rakveres tõestasid, et normaalsel väliüritusel koroona ei levi ja haigestumine oligi null, kuigi mõlemal korral oli laval sada koori. Pole ka seekord probleemi,” selgitab Kannisto.

Ta meenutab, kuidas eelmised aastad tõid talle kui korraldajale lisakulu, rohket närvipinget ja paljudele meelehärmi. Tema meelest oli see piirangute asi mõttetu. „Väga paljud inimesed jätsid peole tulemata ja selle eest võlgnen ma neile suure vabanduse, et ei suutnud sellele vastu seista,” tunneb Kannisto enda vastutust.

seekord on ühendkooris veidi alla 100 koori pea 1500 lauljaga

Veel selgitab Kannisto, et kuna sel aastal said koorid laulda paljudel, ka varem ära jäänud üritustel, siis seekord on ühendkooris veidi alla 100 koori pea 1500 lauljaga. Siiski tõdeb ta väga suurt hulka ja tunneb eriliselt heameelt sellest, et esmakordselt esineb Rootsist Göteborgist eestlaste koor ja Soomest kaks eestlaste koori. Seekordsed solistid on Ott Lepland, Alika Milova, Koit Toome, Getter Jaani, Marko Matvere, Boris Lehtlaan, Merit ja Märten Männiste.

Peadirigent on ikka jätkuvalt Lauri Breede ja endiselt saadab lauljaid Urmas Lattikase bänd. Peo päevajuht on Veikko Täär. „Kavas taas ilusad eestikeelsed ja isamaalised laulud. Jälle on põhjust kokku saada ja laulda ühiselt südamest tulevaid laule, eriti praegusel ajal, kui Euroopas käib sõda,” lausub Kannisto.

Külauudiste infoveski on teinud Vaba Rahva Laulu laulupidudest reportaaže nüüdseks juba viiel korrasl, alates Intsikurmust aastal 2017. Järgmised kajastused toimusid 2018 Paide Vallimäel, 2019 Pärnu Vallikäärus, 2020 Haapsalu Piiskopilinnuse hoovil ja Eesti Vabariigi taassünni 30. aastapäeval Rakvere Vallimäel. Külauudised on kohal ka Kalevi keskstaadionil. Kui märkate meid, astuge ligi ja jagage muljeid.

Urmas Saard