EESTI OSALUS EUROOPA AIA PÄEVADEL

Elise Aed asub Järvamaa Türi valla Retla küla Rehe talu maal. Foto: Elise Aed

Juuni esimesel nädalavahetusel kutsuvad paljud aiaomanikud külastajaid osa saama Euroopa aedade rikkusest ja mitmekesisusest, juhtimaks tähelepanu vajadusele hoida ja kaitsta rohelist pärandit. Eestist osaleb 3. kuni 5. juunini seitse eriilmelist aeda ja parki Järvamaalt, Tallinnast, Saaremaalt.

President Konstantin Pätsi talu Kloostrimetsas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

„Nendel päevadel tutvustatakse aedade liigirikkust, taimekollektsioone, vanu ja Eestis haruldasi puid, kevadlillede õiteilu, antakse nõu aiapidamise kunstist ja taimede hooldusest,” selgitab Helle Solnask Eesti Muinsuskaitse Seltsist. Tallinna Botaanikaaias toimub raamatuesitlus „Lapselapsest vanaisaks“, kus Konstantin Pätsi pojapoeg Matti Päts kirjeldab pikki jalutuskäike Kloostrimetsa talus koos Eesti esimese presidendiga. Botaanikaaia aednik juhatab aias ringkäiku.

Lipu päeva tähistamine Kuberneri aias. Panoraamfoto: Marko Šorin

Kuberneri aed kutsub linnarahvast 4. juunil Toompeale üheskoos tähistama Eesti Lipu päeva ja imetlema Kuberneri aia taimekooslusi ning kauneid vaateid linnale. See on Eesti Vabariigi riiklik tähtpäev, mis märgib Eesti lipu emalipu õnnistamist Otepääl Üliõpilaste Seltsi lipuna 1884. aastal. Külastajaid oodatakse aeda pidulikule lipuheiskamisele päikesetõusul.

Foto: Elise Aed

Elise Aed asub Järvamaa Türi valla Retla küla Rehe talu maal. Aiaomanik Reelika Marrand ütleb, et nende hostade kollektsioon on Eesti parim. “Oleme selle üle eriliselt uhked. Meie valikus on tõeliselt haruldasi isendeid, mis maailmaski veel vähe levinud. Missioon on tutvustada eestlastele hostade imelist ja nüansirikast maailma.”

Saab kuulda kiviktaimla rajamise põhimõtetest, kive paigutada, sobivaid taimi sätitada

Puukoolis tegeletakse püsilillede, dekoratiivsete okaspuude, lehtpuude ja -põõsaste paljundamisega. “Kõik taimed kasvavad mürgivabalt, kasutame vaid looduslikke vahendeid.” Aed on avatud 3., 4. ja 5. juunil kella 10st 15ni. Pühapäeval on kõigil külastajatel võimalus kaasa lüüa kiviktaimla rajamisel. “Saab kuulda kiviktaimla rajamise põhimõtetest, kive paigutada, sobivaid taimi sätitada,” lubab Reelika Marrand.

RenTer Aed asub Imaveres Kaare tee 11. Aiaomanikud Terje ja Rene Tamm korraldavad ekskursioone. Toimub ilutaimede müük ja avatud on aiakohvik. Aed on avatud 3., 4. Ja 5. juunil kella 10st 17ni.

Koigi mõisaaed asub Järva valla Koidi küla Mõisavahe tee 10 aadressil. 3. juunil kella10st 14ni toimuvad ekskursioonid aias aedniku juhendamisel ja istikute müük.

Kirna mõisa tulbid. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Järvamaal asuvas Kirna mõisapargis istutati 2019 sügisel vabatahtlike abiga ca 200 000 tulbisibulat, millele paaril järgneval aastal lisati veel pool samapalju erinevaid sibullilli. Sensatsioonilist vaatepilti lummavast õite merest on igal aastal käinud imetlemas kümned tuhanded lillesõbrad. Tänavuse kevade lillesümfoonia juhatavad sisse taevasinised kobarhüatsindid, mida toetab kuldkollane nartsissimosaiik. Üle 60 tulbisordi astusid täies ilus esile mai keskpaigas ja lilleilu jätkub loodetavasti juuni esimestesse nädalatesse. 3., 4. ja 5. juunil toimuva Tulbifestivali sissepääs korraldatakse etteregistreeritud gruppidele.

3. juunil kell 12 juhatab Tõnu Veldre huvilisi Mõntu pargis, näitab vaatamisväärsusi ja kõneleb ajaloost.

 Euroopa avatud aiad kutsuvad külastajaid vahetama mõtteid ja kogemusi aiapidamise teemadel uutes muutuvates oludes

Tänavune Euroopa avatud aedade teema keskendub kliimamuutuste mõjule. Muutusi märkame aastaaegade vaheldumises, taimede varajases õitsemises, uute seninägematute parasiitide tekkimises ja mitmel pool mujal. Euroopa avatud aiad kutsuvad külastajaid vahetama mõtteid ja kogemusi aiapidamise teemadel uutes muutuvates oludes, nii et aed jääks endiselt elujõuliseks ja liigirikkaks ning pakuks inimestele, loomadele ja taimedele mõnusat elukeskkonda. Roheline pärand vajab tähelepanu ja hoolt!

Foto: Elise Aed

Euroopa avatud aedade mõtte algatas Prantsusmaa kultuuriministeerium, alates 2018. aastast osalevad paljud Euroopa riigid. Tänavu võtavad osa Andorra, Belgia, Horvaatia, Eesti, Saksamaa, Ungari, Iirimaa, Itaalia, Leedu, Luksemburg, Monako, Holland, Portugal, Rumeenia, Tšehhi, Hispaania, Poola, Slovakkia ja Šveits.

„Rohkem kui kunagi varem sõltub praegu igaühest meist maakera kliima. Saame ise palju ära teha loodusvarade hoiuks. Liigirikkus on esmatähtis tagamaks nii inimestele kui kõikidele elusolenditele maakeral elu. Tänan südamest kõiki aiaomanikke ja ajakirjanikke, et juhite tähelepanu vajadusele kaitsta, säilitada, taastada ja luua juurde uusi aedu ning parke!“, ütles Prantsusmaa kultuuriminister.

Euroopa aiafestivali eesmärk on näidata aedade rikkust ja mitmekesisust, julgustada arutama aedade kui olulise kultuuripärandi kaitse, restaureerimise ja aiapidamiskunsti üle. Lusti ja rõõmu pakkuv juuni esimene nädalavahetus ootab aiahuvilisi!

KU päevatoimetaja