MÜÜDUD NAER JUTUSTAB SUVELAVASTUSES LEGENDE RANNATAREST

Võru vaade. Seitsmekümnendate kohvik-söökla Rannatare.
Foto: VK F 92012 Fn, Võrumaa Muuseum

21. juunil esietendub Võrus nostalgiline suvelavastus „Rannatare“. Loo Võru ühest legendaarseimast hoonest toob publiku ette võro keelt ja kultuuri hindav ning Lõuna-Eesti teatritegijaid koondav MTÜ Müüdud Naer.

Lavastuse trupp etenduspaigas Rannatare juures. Foto: MTÜ Müüdud Naer

Igas linnas on olulisi ja erilisi kohti, mis liidavad kogukonda ühiste kogemuste ja ajalooliste sündmuste kaudu. 1972. aastal Tamula järve kaldal avatud kohvik-söökla Rannatare oli aastakümneid võrukate jaoks üks olulisimaid kohti, kus käidi ja kokku saadi – seda eelkõige noorte seas. MTÜ Müüdud Naer suvelavastus toob publiku ette loo selle maja ühest päevast – 1. juunist 1985, mil Mihhail Gorbatšov kuulutas Nõukogude Liidus välja „kuiva seaduse“. Päevast, mil esmakordselt maailma ajaloos hakati viina jooma kohvitassidest ja avastati uus magustoit täiskasvanutele – jäätisekokteil viinaga. Ajastule omased grotesksed situatsioonid baseeruvad tõestisündinud lugudel, mille peategelasteks on elu nautivad tuntud ja värvikad Võru linna inimesed ning ära eksinud mehikesed teisest galaktikast.

„Ühe väikelinna ajalooline mälu on alati tihedalt seotud avalike “kultuurihällidega”. Olgu selleks siis sünnitusmajad, restoranid-sööklad või kirikud. Minu jaoks on oluline neid endiselt märgata. Suvelavastus “Rannatare” tutvustab Võru linna nõukogudeaegset joogikultuuri ajal, mil kõik pähe hakkav oli keelatud ja “musi” oli patt! See on humoorikas lugu rikkaks saamise unistusest ja ühe (Lenini) ausamba müstilisest kadumisest,“ räägib lavastaja Tarmo Tagamets.

Rannatare toimis kohana, kus tekkisid legendid

„Rannatare“ näidendi teksti autor on kauaaegne võrukas ja Võru kultuurimaja Kannel juht Heiki Kelp. „Rannatare toimis kohana, kus tekkisid legendid. Tahtsin, et aeg ja tegelased ilmutaksid end nii toonastele kui praegustele noortele ning maaliksid pildi 80-ndate elust ja unelmatest. Igal tolle aja külastajal oleks siia kindlasti midagi lisada, vahest ka vastu vaielda, ning sellest tõuseks legendide elustamisel vaid kasu,“ meenutab Kelp näidendi idee tekkimist.

Tegemist on mõttelise järjega varasemalt Võru Linnateatris etendunud lavastustele ”Haigemaja” ja ”Tamula, maja Katariina alleel” ning MTÜ Müüdud Naer lavastusele ”Needid ja suhkruvatt”, millega tutvustatakse Võru linna kultuurilooliselt olulisi maju ja sündmusi.

Kogu lavastuse trupi moodustavad Lõuna-Eesti taustaga teatritegijad. Lavastajaks ja kunstnikuks on Tarmo Tagamets, muusikuks Andres Määr. Lavastustes mängivad Andres Määr, Karel Käos, Ago Soots (VAT Teater), Agu Trolla, Simon Hallimäe, Maive Käos, Ilona Sillak ja Silvi Jansons.

Etendused toimuvad 21. – 30. juunil kuuel korral Võrus, endise Rannatare hoone juures (Vee tn 6).

Piletid on eelmüügis Piletilevis.

Vaata lisaks www.facebook.com/MuududNaer/

MTÜ Müüdud Naer