MATTI PÄTS EUROOPA AIAS

Matti Päts ja tema sulest valminud mälestusteraamat Lapselapsest vanaisaks.
Fotokollaaž: Urmas Saard / Külauudised

Kirjastus Ilmamaa on avaldanud Matti Pätsi sulest mälestusteraamatu „Lapselapsest vanaisaks“. Raamat torkab silma autori erakordselt hea mälu poolest. Matti Päts meenutab oma varast lapsepõlve Tallinna vanalinnas Kohtu tänaval – ühe katuse all Soome saatkonnaga. Samuti suvist elu vanaisa Konstantin Pätsiga Kloostrimetsa talus, aga ka Oru lossis.

Mällusööbivad on kirjeldused väljasaadetute viibimisest Baškiirias, Matti olelusvõitlusest sealses lastekodus, endast kaks aastat noorema venna surmast. Kui Matti ema pääseb vangilaagrist ja jõuab oma poega vaatama, oskab poiss eesti keeles lausuda vaid ühe sõna: „Unustasin.“

Matti naaseb emaga Eestisse, harjub jälle eesti keelega, pääseb õppima tänasesse Reaalkooli, millega on seotud perekonna traditsioonid. Tartu ülikooli teda ei lubata, aga läbi raskuste saab temast TPI – tänase tehnikaülikooli tudeng. Oma elutööks peab Matti Päts Eesti Patendiameti ülesehitamist – tuginedes riigi õiguslikule järjekestvusele.

Avalikkusele suure väärtusega on perekonnas kuuldu ja kogetu mõtestamine seoses vanaisa Konstantin Pätsi elu ja saatusega. K. Pätsi isik on teatavasti kutsunud esile korduvat poleemikat, sagedast üksteisest möödarääkimist ja kirumistki. Matti Pätsi kommentaarid on sellega seoses huvipakkuvad ja väärtuslikud.

Eesti Muinsuskaitse Selts, Konstantin Pätsi Muuseum ja Tallinna Botaanikaaed teatavad, et pühapäeval, 5. juunil algusega kell 12 leiab Tallinna Botaanikaaia Palmimajas aset Matti Pätsi mälestusteraamatu „Lapselapsest vanaisaks“ esitlus. Eesti Muinsuskaitse Seltsi ja Konstantin Pätsi Muuseumi algatatud üritus kuulub sarja „Euroopa avatud aiad“, mille eesmärk on avalikkusele tutvustada aedu ja parke kui rikkaliku kultuuripärandi kandjaid. Raamatu autor meenutab oma jalutuskäike koos vanaisaga omaaegses Kloostrimetsa talu aias. Botaanikaaia giid Tiia Jaanus korraldab osavõtjaile aias ringkäigu. Kohapeal on võimalik soodsalt raamatut soetada ja autorilt autogrammi paluda.

KU päevatoimetaja