LAUPÄEVAL ON KOLMAS MAAL ELAMISE PÄEV

Esimesel Maal elamise päeval pakkusid Tori vallaametnikud Sindi raekoja juures moosiga pannkooke. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Järjekorras kolmas Maal elamise päev toimub tänavu 25. septembril. Oma osalemise valmisolekust on korraldaja kodulehe andmetel teada andnud 22 valda.

Omavalitsuste, kogukondade ja ettevõtjate omavahelise koostöö innustamiseks ellu kutsutud Maal elamise päeva eestvedajaks on Eesti Külaliikumine Kodukant. Selle ühenduse liige Krista Habakukk lausus, et nimetatud päevast on kujunemas suurim maaomavalitsusi tutvustav elamussündmus, mille keskpunktis asub elukeskkond ühes teenuste, kogukondlike suhete ja ettevõtlusega.

Mais allkirjasid riigihalduse minister Jaak Aab, siseminister Kristian Jaani ja maaeluminister Urmas Kruuse ning mõjukamad maaeluedendajad omavahelise Maal elamise päeva korraldamise koostöökokkuleppe, mis toob Habakuke sõnul esile ühiste koostegutsemiste eesmärkide nimel toimetamise tähtsuse. Lisaks Kodukandile ja kolmele ministrile ühinesid kevadise leppega Eesti Leader Liit, Maaelu Edendamise SA, Põllumajandusuuringute Keskus, Eesti Linnade ja Valdade Liit, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eestimaa Talupidajate Keskliit, Rakvere vald ja Navicup OÜ. Allkirjastajad väärtustasid piirkondlikult tasakaalustatud Eestit, samuti maa majanduslikku arengut maaelu laiema tutvustamise vajadust.

Maal elamise päevale kaasatakse inimesi vähemusrahvaste seast

Jaani arvates leidub Eestis palju tegusaid inimesi, kes hoolivad ja muudavad elukeskkonda enda ümber turvalisemaks ning tahavad riigi arengus ja käekäigus sõna sekka öelda. „Meie roll on neid inimesi toetada ja võimestada, aidata kaasa riigi ja kodanikuühiskonna vahelisele sünergiale. Ainult kogukondade, kohalike omavalitsuste ja riigiasutuste koostöös saame tulemuslikumalt hoolivat ning turvalist riiki luua.” Jaani näeb, et Maal elamise päevaga liitumine võimaldab kodanikuühiskonna teket sealgi, kus seda praegu piisavalt ei ole. „Ühtne võrgustik sidustab ühiskonda, tõstab teadlikkust ja annab juurde indu ühiselt edasi pingutada.“

Kruuse osundas, et Külaliikumine Kodukant on juba paaril aastal vedanud päris elu tutvustamist kõigile huvilistele, mistõttu oleks viimane aeg ka riigina väärt algatusele õlg alla panna. „Ligi kolmandik Eesti elanikkonnast ja ettevõtetest elavad ja tegutsevad maal, aidates nõnda hoida Eestit elavana ja hoolitseda selle eest, et toidulaud oleks kõigi jaoks igal ajal kaetud. Kaugtöövõimaluste paranemisega on kasvanud maale kodu rajada soovivate perede hulk. Maal elatakse päriselt, käsikäes loodusega ja üheskoos kogukondadega,” selgitas maaeluminister.

„Eestil läheb hästi, kui inimestel on igal pool hea elada,” lausus Aab.

Sindi on hea näide sellest, kuidas Maal elamise päevale kaasatakse inimesi vähemusrahvaste seast. Seltsimaja juures avatakse samovaride näitus, kus giidituuri teeb Ljuba. Maja esisel platsil toimub kontsert „Slaavi sügismotiivid”, esinevad Slavjanotška ja laulukoori sõbrad.

Kärestikuaerutamise alasid tutvustab tuntust koguval Sindi kärestikul Sindi Aerutamisklubi. Halva ilmaga kogunetakse tutvustamisele seltsimajja. Julgematele korraldatakse soovi korral rafti parvesõit.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

JÕGEVAMAA MAAL ELAMISE PÄEV

Maal elamise päev Tori vallas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap