LEINAPÄEVAL, 14. JUUNIL, HEISATAKSE TRIKOLOORID POOLDE MASTI VÕI MUSTA LINDIGA

Eesti lipp heisatud poolde vardasse leinalipuna. Sindi seltsimaja juures. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Leinapäev, 14. juuni, on riiklik tähtpäev, mil trikoloorid asuvad pooles mastis või ühes musta lindiga. Sellel päeval peetakse meeles kõiki kuritegeliku Nõukogude Liidu poolt valla päästetud riikliku terrori kannatanuid.

80 aastat tagasi, 14. juuni öötundidel käivitus juuniküüditamine. Põhjendamatutel ja otsitud motiividel ning alandamistega sunniti vägivaldselt kodumaalt lahkuma umbes 10 000 inimest, kellest koju tagasi jõudsid mõned sajad.

Näiteks Pärnumaalt teatakse nimeliselt 767 nime, neist 410 Pärnust. Perekonnad lahutati pealelaadimisjaamades, isad saadeti enamasti sunnitöölaagritesse, kus enamik mõrvati. Naised, lapsed, vanurid saadeti Venemaa väheasustatud piirkondadesse taluma nälga ja külma.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

PÄRNUS UUENDATUD LEINAPARGIS MÄLESTATAKSE JUUNIKÜÜDITAMISE OHVREID

Share via
Copy link
Powered by Social Snap