SEIKLEJATE VENNASKOND TOOB VÄLISEESTLASEID TAGASI EESTISSE

Tagasi Eestisse. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna algab viiendat aastat toimuv tosin päeva kestev noortevahetus “Tagasi juurte juurde!”, mis toob Pärnus, Kihnus, Saaremaal ja Tallinnas aset leidvatele tegevustele kokku Eesti juurtega välismaalased ning kohalikud noored. Eesmärk on tuua 18-26aastased väliseestlased eesti vilje ja keele tutvustamise kaudu lähemale nende pärimusele.

Eesti juurtega osalejad, kes on vähemalt 10 aastat välismaal elanud, saabuvad pärimusriiki nii lähematest piirkondadest nagu Ühendkuningriik, Ukraina, Saksamaa, Taani ja Venemaa kui ka kaugematest maadest nagu Argentiina ja USA.

Pärnus, noored tutvuvad ja gruppides otsivad viit sarnasust ja viit erinevust. Foto: Anastasia Bahmatševa

Vastavalt kavale toimuvad mitmekesised tegevused Eesti erinevates piirkondades. Esimesed neli päeva veedetakse Pärnus, järgnevad kolm Kihnus, järgmised neli Saaremaal ja viimased kolm päeva Tallinnas.

Nende päevade kestel saavad noored teavet töötamis- ja õppimisvõimaluste kohta Eestis, külastades Eesti edukaid ettevõtteid ja ülikoole. Osalejatele õpetatakse rahvatantse ja viljepärandit, lisaks saab osa saunatavadest. Samuti külastatakse mitmeid kultuurilise ja ajaloolisi vaatamisväärsusi. Kogu noortevahetuse käigus on osalejatel võimalik mitteformaalse õppe kaudu praktiseerida eesti keelt.

Kihnus õpitakse eesti keelt läbi lõbusate keelemängude

Pärnus külastatakse Pärnu Kolledžit, Maarja Magdaleena Gildi ning tutvutakse Pärnu erinevate ajalooliste kohtadega ja mälestusmärkidega. Kihnus õpitakse eesti keelt läbi lõbusate keelemängude. Külastatakse kultuurilisi vaatamisväärsusi. Korraldadakse eestipärane lõkkeõhtu. Saaremaal toimub matk Koigi rabas, osalejatele õpetatakse rahvatantsu. Tutvustatakse traditsioonilist Eesti sauna. Külastatakse Kuresaare linnust ja Kaali kraaterit. Tallinnas külastatakse E-Estonia showroomi, Riigikogu, TalTechi ja EKA, Vabamu muuseumi.

Peakorraldaja Heleri Alles tõdeb, et projektil on suur mõju osalenud väliseesti noortele, kellest nii mõnigi on leidnud oma tee tagasi Eestisse, kas õppima või tööle, ning noorte side oma isamaaga on suurenenud. Lisaks teistele on selle jõudnud teoks teha näiteks Valgevenes sündinud Eesti juurtega Dmitri, kes elab nüüd Tallinnas ning asus septembrist 2019 tööle TransferWise’i. Argentiinast pärit Kevin ja Venemaalt pärit Maria alustasid aga sügisest 2019 õpinguid Tartu ülikoolis. Lisaväärtusena kasvatab ettevõtmine kohalike noorte huvi ja sidet Eestiga ja nii mõnigi neist tunnistab, et hindab oma kodumaad tänu sellele kogemusele enam.

Pärnus, noored tutvuvad ja gruppides otsivad viit sarnasust ja viit erinevust. Foto: Anastasia Bahmatševa

Noortevahetust korraldab noorteorganisatsioon Seiklejate Vennaskond, koordineerib Eesti Noorsootöö Keskus ja rahastab Haridus- ja Teadusministeerium rahvuskaaslaste programmi kaudu. Eelmainitud programmiga toetatakse välismaal elavaid eestlasi, pakkudes neile tuge eesti keele oskuse säilitamisel, eesti rahvuskultuuri ja identiteedi hoidmisel ning võimalikul tagasipöördumisel Eestisse.

KU päevatoimetaja