PÄRNUS UUENDATUD LEINAPARGIS MÄLESTATAKSE JUUNIKÜÜDITAMISE OHVREID

Leinapargi uuendamise tööd aprillis 2021. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Esmaspäeval, 14. juunil möödub 80 aastat 1941. aasta juuniküüditamisest, kui Eestist viidi Venemaa surmalaagritesse ja asumisele 10 000 inimest. Iga teine Eestist väljasaadetu kaotas võõrsil oma elu.

Küüditamise mälestuspäeval heisatakse Eesti riigilipp leinalipuna.

Pärnus mälestatakse juuniküüditamise ohvreid Leinapargis. Mälestuskoosolek algab kell 12, mälestushetke juhatab sisse Eliisabeti koguduse õpetaja Tõnu Taremaa.

Mälestuskivi jalamile asetatakse pärjad ja lilled ning läidetakse küünlad. Teiste seas asetavad kivi juurde pärjad Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja represseeritute ühenduse Pärnu Memento esindajad.

Pärnumaa Kaitseliidu maleva liikmed asuvad relvastatult auvalves ning Pärnumaa gaidid ja noorkotkad hoiavad Eesti lipu seltsi leinalippe.

Evelin Mei juhatamisel laulab Mihkel Lüdigi meeskoor.

Mälestuskivi avati Papiniidu kunagise raudteepeatuse lähistele rajatud parkmetsas 1990. aasta 14. juunil.

Algselt olid park ja kivi mõeldud järelehüüdena neile, kes deporteeriti siit 1941. aasta juunis Siberisse, ent aja jooksul on Leinapargist kujunenud Pärnumaa inimeste jaoks oluline memoriaal, kus meenutatakse kõiki, kes on kaotanud võõrvõimu repressioonide tõttu oma elu. See on ka mälestuspaik neile okupatsiooni ohvritele, kelle viimne puhkepaik on jäänud teadmata.

Leinapargi mälestuskivi on nähtavamale toodud. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Juuniküüditamise 80. aastapäevaks on Leinapargi keskne osa mälestuskivi ümbruses omandanud esinduslikuma väljanägemise ning park saanud mälestusürituste ja -koosolekute läbiviimiseks paremad võimalused.

Mälestuskivi ümbritseb nüüd ca 500 ruutmeetri suurune tseremoniaalväljak ühes teega, mille kujundus sümboliseerib raudteejaama, kuhu tullakse kokku ja kust minnakse lahku. Parki paigaldati istepingid ja värskenduskuuri läbis haljastuski.

Päris uue kujunduselemendina tuleb Leinaparki loomavagunit imiteeriv infostend, kus on nii eesti kui inglise keeles lühidalt kokku võetud juuni- ja märtsiküüditamise sündmused ning nende traagilised tagajärjed.

Ratastel vagunisein näeb välja kui päris loomavagun ja on samade mõõtmetega. Soovi korral saab vaguninstallatsiooni kasutada ajutiste näituste pinnana.

Mulaaž seisab ehtsatel rongiratastel ning kitsarööpmelise raudtee liipritel ja rööbastel ning infostendi eest jookseb läbi tee, mille katend meenutab samuti raudteed.

Materjalide tarneprobleemide tõttu on pargi uuendamine võtnud plaanitust kauem aega ja täiesti valmis see 14. juuniks veel ei saa. Lõplik viimistlemine toimub pärast leinapäeva.

Leinapargi ettevalmistus- ja korrastustööd koos projekteerimisega läksid maksma ümmarguselt 70 000 eurot. Uuendustööde aluseks oli osaühingu Hüüp koostatud kujundusprojekt, milles on kasutatud maastikuarhitektuuri eriala üliõpilaste ideekavandeid. Ideekavandite loomisse kaasasid tudengid Pärnu Memento liikmeid, rääkis Pärnu Mementosse kuuluv Isabell Maripuu.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

ROMEK KOSENKRANIUS: KÜÜDITATUTE MÄLESTUSEKS RAJATUD LEINAPARK SAAB UUE ILME

Share via
Copy link
Powered by Social Snap