ROMEK KOSENKRANIUS: KÜÜDITATUTE MÄLESTUSEKS RAJATUD LEINAPARK SAAB UUE ILME

Fotogalerii

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius (paremal) ja abilinnapea Meelis Kukk Pärnu Leinapargi kivi juures märtsiküüditamise 72 aasta taguseid ohvreid mälestamas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna mälestatakse Eestis 72 aasta taguse märtsiküüditamise ohvreid. Pärnu Leinapargis mälestasid märtsiküüditamises kannatanuid Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja abilinnapea Meelis Kukk, kes asetasid küüditatute mälestuskivi juurde pärja, süütasid küünlad ja lubasid suveks Leinapargile uut ilmet.

Juba enne nende saabumist süütasid mõned teelised paar küünalt mälestustahvliga graniitkivi ees, mis toodi Pärnumaa Kabriste küla Madisjaani talu õuelt Leinaparki 1990 aastal. Nüüdseks on Leinaparki mälestuskivi organiseerinud Juhan Lumiste meie hulgast lahkunud. Uued tegijad on võtnud nõuks anda mälestuskivi esisele uue väljanägemise.

Täna kinnitas Kosenkranius, et juuniküüditamise 80. aastapäevaks läbib Leinapark tuntava värskenduskuuri, mille tulemusena saab pargi keskne osa – mälestuskivi lähiümbrus – esinduslikumaks ja kogu ala silmapaistvama lahenduse.

Papiniidu kunagise raudteejaama lähistele rajatud pargiala saab ka paremad võimalused mälestusürituste ja -koosolekute korraldamiseks.

„Praegu puudub mälestuskivi juures kõvakattega tseremoniaalväljak ning pargis pole kohta, kus saaks istet võtta. Pargi muruala on küll hooldatud, kuid mälestuskivi ümbritsevad puud liialt kõrgeks kasvanud, nad varjavad vaadet kivile ja segavad mälestusürituste korraldamist. Aprillis algavate korrastustöödega tahame need puudused likvideerida,“ vahendas Pärnu linnavalitsuse kommunikatsioonispetsialist Anu Villmann linnaaednik Anu Nurmesalu sõnu.

Kuna Leinapark asub kunagise raudteepeatuse asukohas ning küüditamisel oli keskne roll nii raudteel kui rongidel, on mõlemat motiivi rõhutatud

Pargipuudele tehakse hoolduslõikust ja mälestuskivi lähiümbrusse rajatakse uus haljastus – kivi kõrvale istutakse õitsvaid põõsaid ja püsililli, et lisada muidu üsna roheliste puude taustale värvi juurde.

Kuna Leinapark asub kunagise raudteepeatuse asukohas ning küüditamisel oli keskne roll nii raudteel kui rongidel, on mõlemat motiivi rõhutatud ka Leinapargi uues kujunduslahenduses.

Mälestuskivi hakkab ümbritsema ca 500 m2 suurune sillutatud väljak ja jalgtee, mille kujundus sümboliseerib raudteejaama, kuhu tullakse kokku ja kust minnakse lahku. Väljaku katendina kasutatakse kahesugust sillutuskivi – betoonplaate ja täringukivi. Pargiala läbiv jalgtee kaetakse betoonkivist katendiga. Teekate kombineeritakse erinevatest kividest, mis markeerivad maapinnal kunagist raudteed.

Leinaparki paigaldatakse istepingid ning mälestusparki tuleb loomavagunit meenutav infostend, kus on kirjas küüditamise ajalugu. Soovi korral saab ratastel vaguniseina kasutada ka ajutiste näituste pinnana.

Leinapargi uuendustööd toimuvad 10. aprillist 10. juunini.

Pargiala ettevalmistus- ja korrastustööd koos projekteerimisega lähevad maksma ümmarguselt 70 000 eurot.

Uuendustööde aluseks on osaühingu Hüüp koostatud Leinapargi kujundusprojekt. Projekt näeb ette ka Leinapargi valgustamist ja skulptuuri, need on plaanis paigaldada siia edaspidi.

Kujundusprojekti koostamisel on kasutatud maastikuarhitektuuri eriala üliõpilaste koostatud ideekavandeid.

Nimelt toimus 2019. aasta suvel Pärnus Euroopa maastikuarhitektuuri tudengite aastakohtumise raames erialane seminar, kuhu kaasati ka Pärnumaa ülekohtuselt represseeritute ühenduse „Pärnu Memento“ ja Pärnu linnavalitsuse esindajad. Seminari tulemusena valmisid üliõpilastel Leinapargi ümberkujundamiseks ideekavandid.

Mälestuspargi ääres asuv kruusatee saab linnapea sõnul uuenduse eraldi projektiga.

Urmas Saard