PORTSELANIMAALIJA MAI KOLOSSOVA KÜLASTAS TRE RAADIOT

Mai Kolossova. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tre Raadio Pärnu stuudio tänahommikusel intervjuuminutitel oli saatekülaliseks Pärnu portselanimaalijate seltsi Lüster esinaine Mai Kolossova, kes rääkis pühapäeval Nooruse Majas avatavast järjekordsest portselanimaalide kevadnäitusest ja sellest kunstist üldiselt.

Kuna Mai Kolossoval on täna sünnipäev, siis kaunistasid stuudio lauda talle kingitud lilled ja saatejuhid Regina Jaakson ning Ahti Puudersell õnnitlesid pea 30 aastat Pärnu portselanimaalimist vedanud kunstiõpetajat. Stuudiosse kaasa võetud kahte maalingutega taldrikut imetledes küsis Puudersell, kas see portselantaldrik, kaunis teos, sobib ainult seinale, kappi või kusagile mujale väljapaistvale kohale asetamiseks või võib sellele ka näiteks pooltoore veiseliha tõsta?

„Oleneb teist,” vastas Kolossova ja selgitas, et tundes austust maalija ja kunstiteose vastu ta toitu sellele ei paneks. Omaaegsetes mõisates kasutati samuti portselanmaalingutega nõusid, aga need valmisid masstoodanguna. „Meie teeme käsitsi. Kunstis on suur vahe masstoodangu ja ainueksemplaride vahel.”

Portselanimaalinguks ettevalmistav joonistamine. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Stuudios uuriti: kui palju kulub maalingute valmimisele aega? On inimesi, kes teevad ühe põletusega. Aga tehakse ka kolm-neli põletust, temperatuuril 800 kraadi. Põletamise meister on Uudo Laane. Alla kuu üldiselt kogu maalimiseprotsess ei kesta. Kogenenumad teevad maalimist kodus, õpilased käivad majas. Kolossova sõnul pole vaja uutel tulijatel karta vähest või olematut joonistamisoskust. Ta ütles lühidalt: „Meil ei ole vaja osata joonistada. Mina olen nii hea õpetaja.”

Portselanimaaling. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Mitme aastakümne jooksul on neilt läbikäinud väga palju õpilasi, kes saanud tuule tiibadesse ja jõudnud kunsti tegemisega kaugele.

Seltsi liikmete töid on korduvalt tutvustatud mainekas Soome portselanimaalijate ajakirjas PosliiniPLUS, mida levib vähemalt 60 riigis üle maailma. Lisaks soome keelele ilmub ajakiri veel rootsi ja inglise keeles.

Pärnu portselanimaalijate seltsi Lüster kevadnäitus avatakse Pärnu Nooruse Majas 23. mail kell 12.00.

Urmas Saard

Samal teemal:

PÄRNU PORTSELANIMAALIJATE NÄITUS TÕRVA AJALOOLISES SAKRAALHOONES