ROOBE LAHINGU JA TÕRVA VABASTAMISE TÄHISTAMINE

Roobe lahingu ja Tõrva vabastamise 102. aastapäeva tähistamine Helme Kalmistul. Foto: Ivi Tigane

Tõrva valla teatel koguneti pühapäeval, 24. jaanuaril, Helme Kalmistule Roobe lahingu ja Tõrva vabastamise 102. aastapäeva tähistamisele.

Kaitseliidu Valgamaa maleva Helme üksikkompanii pealik Riho Karu ja Tõrva valla abivallavanem Aivar Uibu viisid läbi mälestustseremoonia, asetades Roobe lahingus langenud sõdurite hauale püstitatud risti juurde pärjad. Naiskodukaitse esindajad süütasid küünlad. Sündmusel osales noorkotkaste ja kodutütarde esindus.

Tõrva abivallavanem Aivar Uibo meenutas toonaseid sündmusi, tuues välja ajaloolise hetke olulisuse meie vabaduse kujunemisloos.

Ajalooliselt teatakse, et sakslased lahkusid 1918. aasta detsembris ja Helmes-Tõrvas tekkis paariks nädalaks omapärane olukord – Eesti valitsuse võim sinna ei ulatunud ja punaseid ei olnud veel tulnud. Detsembri viimastel päevadel punased siiski okupeerisid Helme-Tõrva, aga nende edasitung peatati Kärstna all.

Eesti vägede vastupealetung toimus visades võitlustes. Tõrva läks kolm korda punaste kätte. Lõplikult vabastati Helme-Tõrva punastest 30. jaanuaril 1919. astal. Vabadussõja edasises käigus sõjategevus Helmet otseselt enam ei puudutanud, ehkki 1919. aasta kevadel muutus olukord korraks ähvardavaks.

KU päevatoimetaja