TULEVALGEL UUDE PÄIKESE AASTASSE

Suvise pööripäeva lõke Lätis Ķoņu kalns’i mäel. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnu Y-klubi sõbrad Riiast – folkloorirühma Silavoti liikmed – kutsusid täna kell 18.00 ühinema energeetilise valguse ja soojuse tseremooniaga. Nad ütlevad: „Kohtumiseni elava tule ääres (hajutatult ja vaimus) talvise pööripäeva energiaterohkel kolmandal päeval” ja soovivad Head Uut Päikeseaastat.

„Lätlased saadavad oma pühal mäel läidetud lõkkest meie poole teele energeetilise väe,” vahendab rahvusvahelise Y’s Men liikumise liige Piia Karro Selg samasse ühendusse kuuluva lätlanna Zenta Bobovica teadet. Lõket süüdatakse mitmel päeval. Eile toimus rituaal Ruhja linna külje all asuval 93 meetri kõrgusel Ķoņu kalns’i mäel, mille lähim Eesti poolel paiknev Lilli küla jääb sealt üheksa kilomeetri kaugusele.

„Nii liigutame seda valgust ja energiat lõkkest lõkkesse, aga ka korterielanike poolt süüdatavate küünalde vahel. Paneme harmoonia liikuma ja moodustame ühise terviku. Tunnustame endid ülimuslike ja jumalatena,” selgitab Karro-Selg, kelle sõnul on tegemist suvise pööripäeva jätkusündmusega, milles kümme Pärnu Y-klubi liiget osales mullu 21. juuni õhtul vastu 22. hommikut samal Ķoņu kalns’i mäel liigot tähistades.

Karro-Selg täpsustab igaks juhuks oma üleskutset, et ei tekiks väärarusaama ja ei hakata kuhugi kellegi juurde kogunema. „Igaüks võib elavat tuld süüdata ikka oma koduaias. Ahju ja korteri inimesed läidavad küünla.” Pärast Facebookis tehtud postitust on juba inimesed tulnud välja ideedega, et süütavad samal ajal ahjud ja kaminad. „Päris võimas!”

Urmas Saard