AVINURMEST ON SAAMAS SEEBIHOKIPEALINN

Eesti II Seebihokiturniir Avinurmes. Foto: Kerttu Mölder

Mustvee vallas asuvale Avinurmele on toonud kuulsust Tünnilaat, kitsarööpmeline raudtee koos pidupäevadel mõne kilomeetri sõitva rongiga ja palju muudki. Viimasel ajal on aga Avinurme hakanud silma paistma põneva ja lõbusa seebihoki sportmänguga.

Jõgevamaa Arendus-ja Ettevõtluskeskus tunnistas Avinurme seebihokiturniirid Jõgevamaa Väärt Algatuseks 2020, Eestimaa Spordiliidult Jõud tuli tunnustus piirkondliku spordisündmuse kategoorias.

„Seebihoki on endaga kaasa toonud palju põnevust ja õpetanud uutes ning ootamatutes olukordades toime tulemist. Tundub, et oleme suutnud pakkuda inimestele väärt elamust. Suurenev huvi seebihoki vastu ning üldine positiivne õhkkond turniiril tekitavad hea tunde,” ütlesid seebihoki turniiride korraldajad õed Katrin Kaarama ja Kätlin Kaarama, kes rääkisid spordialast Külauudistele. Katrin õpib hetkel Avinurme Gümnaasiumi 12. klassis ning õde Kätlin on selle kooli vilistlane ja Tartu Tervishoiukõrgkooli õenduse 2. kursuse üliõpilane.

Kus maalt seebihoki pärit on?

Katrin: Tean, et seebihokit mängitakse nii Rootsis kui Austrias, sest olen sealsete korraldajatega suhelnud. Arvan ise, et alguse sai ala Rootsist, sisetunne ütleb nii.

Õed Kätlin ja Katrin Kaarama JAEK’i tänuüritusel. Foto: Kristi Sepri

Kuidas seda mängu mängitakse?

Kätlin: Seebihoki on hokist tuletatud meelelahutuslik võistlusmäng, mida mängitakse seebiga libedaks muudetud väljakukattel. Võistkondade eesmärgiks on võidu ukerdades pall vastaste väravasse toimetada. Mängitakse tänavahoki reeglite kohaselt, mis on ala omapärasuse tõttu osaliselt kohendatud.

Kuidas mäng jõudis Avinurme?

Katrin: Käisin parajasti 10. klassis ning oli vaja valida gümnaasiumiastme uurimistöö teema. Seebihoki mõte tuli minuni ootamatult ja leidsin, et ürituse korraldamine on minu jaoks sobiv ettevõtmine. Algul tundus suur töömaht hirmutav, kuid mõte tundus liiga hea, et loobuda – seega võtsin end kokku ja heade inimeste abiga sai esimene turniir ellu viidud. Praeguseks on peetud kaks libelahingupäeva ning soovime tegevusega jätkata ja seeläbi ala populariseerida.

Kui kiiresti tekkisid võistkonnad?

Katrin: Seebihoki võeti vastu suurepäraselt! Õnneks kohalikke ja kaugemalt tulnud pealtvaatajaid jagus. Mulle väga meeldis näha, kuidas üks Avinurme kohalik vanahärra istus kogu turniiri vältel ühe künka otsas ja naeris südamest, nähes platsil mängijad libisedes kukkumas või naljakaid poose võttes ukerdamas. Selline vaatepilt tegi südame soojaks ning seda hetke meenutan kindlasti veel pikka aega. Õnneks läks turniir hästi ja tagasiside oli väga positiivne. Seebihokit kajastati näiteks nii ERRis, ajalehtedes kui ka sotsiaalmeedias. Pälvisime ka Mustvee valla aasta tegu 2019 tiitli ning mind tunnustati vabariiklikult Hea Eeskuju 2019 tiitliga.

Katrin Kaarama vastu võtmas tunnustust Väärt algatus 2020 Jõgevamaa Arendus- Ja Ettevõtluskeskuse tänugaalal. Foto: Kristi Sepri

Kui seebihokiturniir sai välja kuulutatud, siis kartsin, et osavõtt on väike, kuna selline võistlus oli Eestis esmakordne ja inimesed ei osanud sellest midagi arvata. Pidin võistkondade kokku saamisega palju vaeva nägema, sest põhiliselt kardeti viga saada. Kindlustunde suurendamiseks kutsusin kohale meediku Eesti Punasest Ristist, kes oli vajadusel valmis mängijaid meditsiiniliselt abistama. Kusjuures ei pidanud meedik kordagi oma toolilt esmaabi andmise eesmärgil püsti tõusma.

Millised on plaanid tulevaks aastaks?

Kätlin: III Seebihokiturniiri toimumisaeg ja -koht on paigas: 20. august 2021, Avinurmes. Eeskätt üritame turniiri korraldamiseks uusi koostööpartnereid leida, sest soovime päeva muuta lõbusamaks ning võistlejate kingikottide sisu täiendada. Soovime iga aastaga areneda ning turniiri paremaks muuta. Selleks on vajalikud sponsorid ja toetajad – kõigi soovijate igakülgne abi on väga teretulnud, olgu panus nii suur või väike kui tahes.

Kes toetavad?

Katrin: MTÜ Seebihokiturniirid tänavad südamest oma toetajaid: Asula OÜ (mängukatete valmistamine), Estko AS (seep), Estinvait OÜ (auhinnad ja tänumeened), FB Drinks OÜ (auhinnad ja tänumeened)

Jaan Lukas