ILLE PALMILE TULLIO ILOMETSA MUINSUSKAITSEAUHIND

Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhind, mille valmistaja on skulptor Mati Karmin. Foto: Eesti Muinsuskaitse Selts

Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna nr 4 pälvib Tartu Akadeemilise Muinsuskaitse Seltsi pikaajaline eestvedaja, kultuuriloo koguja ja tutvustaja Ille Palm.

Neljandat aastat annab Eesti Muinsuskaitse Selts välja Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinda, et tunnustada neid, kelle töö ja tegevus toetab ja haakub muinsuskaitsega, kuid kelle oluline panus sageli ühiskonnas vähem märgatavaks jääb. Auhinna valmistaja on skulptor Mati Karmin.

Eesti Muinsuskaitse Selts tunnustab Tullio Ilometsa muinsuskaitseuhinnaga Tullio Ilometsa kauaagset koostööpartnerit, Tartu Akadeemilise Muinsuskaitse Seltsi eestvedajat ning kultuuriloo jäädvustajat ja tutvustajat Ille Palmi.

Tullio Ilomets (13. 07. 1921 – 22. 08. 2018) oli laia silmaringi ja mitmekülgsete huvidega teadlane, kes pidas tähtsaks eri valdkondade omavahelist sidet ning teaduse rakendamist igapäevaellu. Pikki aastaid tegeles Tullio tulemuslikult ajalooliste esemete uurimise ja tutvustamisega, vanade kalmistute dokumenteerimisega, farmaatsia, keemia, muinsuskaitsega. Tema sooviks oli, et eksperdid, kelle töö pahatihti avalikkusele varjatuks jääb, oleksid samuti tunnustatud ning nende panus meie elu edendamisse saaks ära märgitud. Ajaloo tundmine on oluline igas eluvaldkonnas, muinsuskaitse ja sellega seotud teadused väärivad ühiskonnas rohkem tähelepanu.

Ille Palmon aastakümneid kogunud ja talletanud Eesti kultuuriloos silma paistnud inimeste mäestusi, uurinud ja tutvustanud Tartu vanu kalmistuid, töötanud pikki aastaid kõrvuti Tullio Ilometsaga Tartu Akadeemilise Muinsuskaitse Seltsi juhtimisel. Ille Palm on talletanud mitmete silmapaistvate kultuuri-, haridus-, spordi- ja ühiskonnategelaste mälestusi: arvukad Tartu Ülikooli õppejõud, rektor Jüri Kärner, TÜ raamatukogu direktor Laine Peep ja mitmed bibliografid ning raamatukogu töötajad, spordiveteran ja maailmameister Nora Kutti, Tartu Ülikooli õppejõud ja treenerid August Tähnas ja Meinhard Pukk, spordiveteran ja legendaarne treener ning maailmameister Martin Kutman, autosportlane Uno Aava ja paljud, paljud teised. Ille Palmi kogutud meenutused ja lood on jääva väärtusega Eesti kultuuriloos.

Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna esimene laureaat aastal 2017 oli muinastehnoloog, keemik, ajaloolane, arheoloog ja restauraator Jüri Peets. Aastal 2018 oli laureaadiks vanatehnika uurija ning ajalooliste fotode tuvastaja Rene Levoll.2019 pälvis auhinna miltiaararheoloog ning metsavendluse uurija Arnold Unt.

Helle Solnask

Eesti Muinsuskaitse Seltsi juhatuse liige