REEDEL VALITAKSE VILJANDIS VABARIIGI PILLIMEES 2020

Juhan Uppin, Vabariigi Pillimees 2018. Foto: Stina Kase

6. novembril toimub Viljandis Pärimusmuusika Aidas ajaloo teine Vabariigi Pillimehe konkurss, kus selgub parim soolopillimees Eestis. Südapäeval algavatest eelvoorudest pääseb õhtusele, kell 19.00 algavale finaalkontserdile neli parimat pillimängijat. Finalistide hulgast valib Vabariigi Pillimehe publik. Võitjale annab tiitli ja hõbemärgi üle Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid.

Vabariigi Pillimehe tiitlile kandideerib 19 muusikut üle Eesti. Kandideerijate hulgast leiab nii pärimusmuusika maastikul tuntud tegijaid kui külapidudel rahva hullutajaid. Nii mõnigi osaleja tuleb väärtuslikku tiitlit püüdma mitme instrumendiga. Konkursist osavõtjatel tuleb esitada 9-minutiline eesti pärimusmuusikast koosnev kava. Lubatud on ka omalooming, mis on loodud eesti traditsioonilises stiilis ja arvestab traditsioonilist esteetikat ja esitusviisi.

Pillimehe tiitli eest astuvad võistlustulle Katariin Raska, Maria Mänd, Kulno Malva, Villu Talsi, Martin Arak, Arno Tamm, Kert Krüsban, Hartwin Dhoore, Rauno Koorts, Hillar Vimberg, Ervin Lember, Herbert Konnula, Kristi Kool, Karmen Juhkam, Andreas Jürimäe, Hanna Miina Kivisäk, Liisa Koemets, Maali Käbin ja viimasel hetkel võistlejate nimistusse lisandunud Leanne Barbo. Instrumentidest on esindatud mitmed tuntud rahvapillid lõõtsast parmupillini ja hiiu kandlest jauramini aga ka kitarr ja mandoliin.

Vabariigi Pillimehe kontsertvõistlust hindab ja finalistid valib samal päeval toimuvast eelvoorust välja žürii koosseisus Celia Roose, Cätlin Mägi, Juhan Uppin, Heino Tartes, Aivar Arak, Tarmo Noormaa ja Juhan Uppin. Vabariigi Pillimehe tiitli võitja selgub aga samal õhtul Viljandi Pärimusmuusika Aidas toimuval finaalkontserdil publikuhääletusel.

Eesti Pärimusmuusika Keskuse juhataja Tarmo Noormaa räägib, et traditsiooniliselt ongi eesti talupojakultuuris ja külapidudel mänginud soolopillimees. ”Ansamblimängu kuulis siis erandjuhtudel, näiteks pulmades, aga muidu oli au sees ikka pillimees, tema meisterlikkus, oskus rahvast tantsitada ja oma karismaga võluda. Meie soov on ka tänapäeval üksikpillimängijat fookusesse tõsta ja näidata, et suurepärased pärimusbändid koosnevadki suurepärastest pillimeestest. Tänapäeval kuuleme vastupidi rohkem ansamblimängu, samas annab soolo võrreldes ansambliga pillimehele enam vabadust improviseerida ja suhtestuda publikuga ning kuulajale võimaluse üht pillimängijat põhjalikumalt tundma õppida.” Noormaa lisab, et ajaloo esimene Vabariigi Pillimees Juhan Uppin on täitnud ürituse ellu kutsunud Eesti Pärimusmuusika Keskuse kõiki ootusi: „Oleme väga uhked Juhani üle. Juhan on oma tegevusega kahe viimase aasta jooksul olnud aktiivne nii ühiskondlikult kui muusikavallas ja suutnud Vabariigi Pillimehena tõsta üksikpillimängija väärtust. Selle heaks näiteks on oktoobrikuu jooksul toimunud Uppini täispikad soolokontserdid rahvamajades üle Eesti, mida on kuulamas käinud mitmed saalitäied publikut.”

Vabariigi Pillimehe konkurssi korraldavad Eesti Pärimusmuusika Keskus, Eesti Folkloorinõukogu ning Eesti Rahvatantsu- ja Rahvamuusika Selts.

KU päevatoimetaja