NÕIANEITSID OLID SOTSIAALMEEDIA VAHENDUSEL KÕIGI KODUDES NÄHTAVAD

Nõianeitsid oma 10. sünnipäeval. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kümme särasilmset Pärnumaa nõianeitsit juubeldasid laupäeval, 24. oktoobril, oma vokaalansambli kümnendal sünnipäeval Põõsalinnu tänaval asuvas Sauga Mustas Majas.

Suure kahjutundega nentis ansambli juhendaja Marge Lumisalu juba ammu enne juubelikontserdi toimumist, et tasuta jagamiseks mõeldud piletid on leidnud õnneliku omaniku. Koroonaleviku tõttu seatud piirangute pärast ilma pileti või kutseta keegi sisse ei pääsenud, aga nutikad nõianeitsid lootsid, et Facebook toob lauluhääled ja pildi kenasti kõigi huviliste kodudesse.

Täpselt kell kuus sisenesid triibuseelikutesse riietunud sihvakad naised saali, kus kümned laudades istujad olid juba mõnda aega nende ilmumist oodanud. Muhu sussid tegid astumise kuuldamatuks, aga nende lauluhäälel kõlanud saateta „Vihmalaul” oli sedavõrd kuuldavam.

Mustal pluusil köidab pilku kaheksakand, mida tänapäeva Eestis väga laialdaselt kasutatakse, tuntud Euroopas ja islamimaailmas, sobib hästi Nõianeitsite rahvuslikus stiilis disainiriietusele. Ornamenti pidavat kasutatama ka mitmesugustes nõidumistoimingutes – seega sümboolselt täiesti asjakohane tähis.

Kontserti ilmestasid erinevad liikumisseaded ja mitmete muusikainstrumentide kaasamine: klaver, kandled, tinavile, taldrikud, ühes loos kasutati pillina kristallpokaaligi. Kontsertosa lõppes kergotamisega, mille saateks astus lavale akordionist Karl-Heinrich Roots.

Kavas oli koos lõpulauluga 16 laululugu. Tegelikult kuulis palju rohkem, sest lauldi ka mitmeid popurriisid. Publiku hulgast kutsuti lavale sama päeva ja eelmise päeva sünnipäevalised, et üllatada neidki sünnipäevalauluga.

Kontserdile järgnesid õnnitlused ja tänamised. Tori vallavanem Lauri Luur andis üle vallavalitsuse tänukirja. Kingitud kommikarbi sisu kaunistasid valla logoga kujundatud šokolaadikuubikute pakendid. Kingitus oli ka valla poolt tehtud rahaline toetus tänuõhtu läbiviimiseks. „Selleks kirjutasin juba varemalt vallale projekti. Oleme ansambliga Tori vallale väga tänulikud, et nad meid toetanud on! Ka Sauga valla ajal olime valla poolt toetatud,” rääkis Marge.

Suupistete- ja kohvilauas istudes võimaldas nutiseadme abil mängitav Kahooti viktoriin tutvuda ansambli liikmete ja tegemistega lähemalt. Mängu avamiseks pidi sisestama mängukoodi ja lisama mängunime. Järgnevalt tuli küsimustele vastates teha pakutud variantidest õige valik. Aega anti pool minutit. Kogu toiming oli jälgitav suurel ekraanil. Mängu vedas ja kommenteeris ansambli juht Marge.

Marge Lumisalu. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Auhindadele toimunud mälumäng andis vastuse 21 küsimusele. Esimese küsimusena uuriti, millise sündmuse ajendil ansambel kokku tuli? Tegemist oli omaaegse Sauga valla õpetajate päeva peoga 2010. a sügiskuul. Esimene õpitud ja esitatud laul oli „Rõõmulaul”. Nõianeitsite algkoosseisus oli 10 lauljat: Marge, Leelo, Annelii, Velle, Maali, Nele, Margit, Mari, Olga, Kati. Algkoosseisust on jätkuvalt ansamblis viis lauljat: Marge, Margit, Maali, Leelo ja Velle.

Lauljad on väga erinevate elukutsete esindajad: Marge on muusikaõpetaja; Maali, Velle, Leelo, Moonika on lasteaiaõpetajad; Margit lasteaia õppealajuhataja; Maria sotsiaalpedagoog; Leeni politseinik; Jane kauplusejuhataja, Evelin haiglaõde ja Pille kiirabiõde. Nende keskmine vanus on alla 44 eluaasta ja kõige arvukamalt on sodiaagimärkidest esindatud kolm vähki.

Uuriti ka seda, millisel festivalil ei ole Nõianeitsid esinenud? Õige vastus on Viru Folk. Kommentaariks saadi teada, et on osaletud kahel korral Hiiu Folgil (2018 ja 2019), Viljandi Pärimusmuusika festivalil (2015) ja Kidise Tiigimuusika Festivalil (2014).

Välisriikidest on esinetud eelmisel aastal Soomes. Konkurssidest ei ole osaletud Alo Mattiisenile pühendatud muusikapäevadel Jõgeval, kuna see on koolinoortele suunatud lauluvõistlus. Võistulaulmisi on olnud Nõianeitsitel aga selletagi muljetavaldavalt palju: Pärnumaa vokaalansamblite päev 2013. a Sindis, 2014 Tõstamaal, 2015 Pärnus vene koolis, 2016 ja 2017 Pärnus Raeküla Vanakooli keskuses; Hans Hindpere nimeline vokaalansamblite konkurss Jõhvis (2016); Uno Naissoo nimeline vokaalansamblite konkurss Põltsamaal (2015).

Põnev küsimus on seegi: millist köögitarvikut pole Nõianeitsid oma laulude ilmestamiseks kasutanud? Selgus, et supikulpi pole seni veel tarvitatud, küll aga on olnud multikate popurriis kasutuses potikaaned ning „Matsilaulus” kristallpokaal ja teelusikas.

Huvitav on teada, et ansambli juhendaja seatud rahvaste laulude popurriis kõlavad laulud suisa kaheksas keeles: eesti, soome, saksa, prantsuse, jaapani, vene, inglise ja aafrika.

Viimase küsimusega sai teada, et enamiku esinemiskostüümidest on õmmelnud Aile Alberg, kaunid keeruseelikud on tulnud Keerukojast, aga ka ansambliliikmed ise on pannud õmblemistöödes käe külge.

Peoõhtu lõpetas ühine tordisöömine, maitsvad söögid tellis ansambel Laurè cateringist.

„Praegusel ajal on kontserti korraldada väga keeruline – iial ei tea, millal riiklikud piirangud karmistuvad, kas keegi lauljatest äkki ei haigestu või ei osutu lähikontaktseks, mistõttu peaks jääma eneseisolatsiooni ehk mure, kas üleüldse kontsert toimuda saab, kestis viimase hetkeni,” rääkis Marge õnnestunud õhtule mõeldes. „Õnneks saime siiski oma kontserdi ära teha, kuigi üks sopranitest oli sunnitud jääma tõbisena koju. Kahju oli muidugi sellest, et väga paljud sõbrad, tuttavad, töökaaslased ja fännid pidid jääma piltlikult öeldes ukse taha, kuna ruumi täituvuse nõuete kohaselt ei tohtinud me saali lubada üle 60 inimese (esinejad sealhulgas!).”

Sellest ajendatuna tekkiski neil idee teha kontserdist Facebooki vahendusel otseülekanne. „Ülekande teostuse osas oleme väga tänulikud meie laulja Maria vennale Marten Merilale! Loodetavasti on kevadeks olukord rahunenud ja saame teha näiteks vabaõhukontserdi, et kõik huvilised saaksid ilma piiranguteta tulla meid kuulama!”

Urmas Saard