Sindi tähistab rahukõneluste algust väärika pidulikkusega

Tartu rahulepingu läbirääkimiste algust tähistavat ajaloolist sündmust meenutatakse Sindi gümnaasiumi korraldusel kogunemisega punase koolimaja ees asuva Julius Friedrich Seljamaa monumendi juures.

Seljamaa monumendist mööduvad Sindi gümnaasiumi liputoimkond ja Eesti lipu seltsi noored abilised – Sindi gümnaasiumi õpilased. Foto Urmas Saard
Seljamaa monumendist mööduvad Sindi gümnaasiumi liputoimkond ja Eesti lipu seltsi noored abilised – Sindi gümnaasiumi õpilased. Foto: Urmas Saard

[pullquote]läbirääkimist saatis raske katsumusega sõjategevus, sellest jutustavad väga ilmekate näidetega Sindi gümnaasiumi õpilased[/pullquote]Traditsioonikohaselt asub auvalves Sindi gümnaasiumi liputoimkond, koosseisus Rainer Aas (12a), Merili Tambu (11a) ja Sirelin Kukk (10a). Osaliselt tseremooniaväljakul toimuvas ajalootunnis osaleb kogu koolipere, kes tuleb välja sajakonna sinimustvalge lipuga. Saja lipuga rõhutatakse 4. detsembril algusega kell 11.15 päeva tähtsust, sest täpselt 100 aastat tagasi alustati Tartus rahulepingu läbirääkimistega. Et Eesti Vabariigi ja vaenupoole vahelist läbirääkimist saatis raske katsumusega sõjategevus, sellest jutustavad väga ilmekate näidetega Sindi gümnaasiumi õpilased Sten Eric Hansen ja Braian Kulp.

Läbirääkimiste kõnelustel oma panuse andnud Seljamaad meenutavad Sindi gümnaasiumi direktor Ain Keerup ja kooli õpilasesinduse president Pillerin Pihelgas küünla süütamise ning lillekimbu asetamisega Seljamaa monumendi jalamile. Sindi muusikakooli õpilane Kertu Kirke Hansen mängib meloodiat „Eesti lipp”.

Sindi gümnaasiumi ja Sindi linnavalitsuse esindus Julius Seljamaa kalmul tema 80. surma-aastapäeval. Foto Urmas Saard
Sindi gümnaasiumi ja Sindi linnavalitsuse esindus Julius Seljamaa kalmul tema 80. surma-aastapäeval. Foto: Urmas Saard

Pärast tosina minuti pikkust kogunemist jätkub ajalootund Sindi gümnaasiumi aulas, kus kuuleb helikandja vahendusel (ekraanil läbirääkimiste pilt) õpetaja Lembit Roosimäe ettekannet viie läbirääkimistel osalenud mehe kohta. Nende nimed on Jaan Poska, Jaan Soots, Julius Seljamaa, Ants Piip ja Mait Püümann.

Samuti toimub samal päeval küünalde süütamine ka teiste Eesti rahudelegatsiooni liikmete sünnikohtades: kell 9.30 ajalootund ja küünla asetamine Mait Püümanni sünnikohas endise Perila koolimaja juures (Raasiku vald); kell 10.00 mälestushetked Laiusel Jaan Poska maja juures (Jõgeva vald); kell 11.00 mälestusküünla süütamine ja meenutushetked Ants Piibu kodukohas (Viljandi vald); kell 14.00 küünla süütamine Jaan Sootsi sünnitalus (Tõrva vald); kell 16.00 filmi „Jaan Soots” linastus Tõrva noortekeskuses.

EV100 korraldustoimkonna eestvedamisel külastatakse rahukõnelustel osalenud meeste rahupaikasid Tallinnas: kell 15.15 Rahumäe kalmistul Julius Seljamaa haual; kell 15.45 Siselinna kalmistul Jaan Poska haual; Metsakalmistu kenotaafi juures mälestatakse kell 16.15 Mait Püümanni ja 16.30 Ants Piipu.

Urmas Saard