Linnavolikogu kingib sajale linlasele keskkonnasõbraliku joogitopsi

Tallinna linnavolikogu kingib sajale tallinlasele biolaguneva joogitopsi, mida on võimalik korduvalt kasutada. Topse jagatakse soovijatele linnavolikogu hoone esimesel korrusel aadressil Vana-Viru 12.

Korduvkasutatav biolagunev joogitops. Foto Jukko Nooni
Korduvkasutatav biolagunev joogitops. Foto: Jukko Nooni

[pullquote]selgus, et Eestis kulutatakse umbes 200 000 ühekorratopsi päevas[/pullquote]Tallinna linnavolikogu esimees Tiit Terik rääkis, et aktsioon on seotud sügisel jõustuva muudatusega, mille kohaselt on alates 1. oktoobrist keelatud pealinnas toimuvatel avalikel üritustel kasutada toidu ja joogi serveerimiseks ühekordseid plastist nõusid. „Inimeste harjumuste muutmine võtab aega. Selle saja topsiga loodame anda tõuke neile, kes soovivad teha esimese sammu ja keskkonnateadlikumana edasi minna. Mõelgem ühekordsete plastnõude kõrval ka kohvitopsidele, mida väga paljud endale igal hommikul kioskist või tanklast kaasa haaravad,“ sõnas Terik.

„Teatavasti kiitis Euroopa Parlament heaks direktiivi, millega keelustatakse ühekordsete plastnõude müük aastaks 2021, seetõttu tasuks kõigis omavalitsustes hakata ühekordsete plastnõude probleemiga tegelema juba praegu,“ lisas linnavolikogu esimees.

Eelmisel aastal tegi MTÜ Topsiring uuringu, millest selgus, et Eestis kulutatakse umbes 200 000 ühekorratopsi päevas. Tallinna linnavolikogu muutis tänavu kevadel „Tallinna linnas avaliku ürituse korraldamise ja pidamise korda“, mille kohaselt alates 1. oktoobrist 2019 on keelatud avalikel üritustel toidu ja joogi serveerimine plasti sisaldavates ühekorranõudes ja plastist söögiriistade kasutamine.

Jukko Nooni
Tallinna linnavolikogu kantselei avalike suhete nõunik

Täiendavaks lugemiseks: “Bambusest kohvi- ja teetassid võivad tervisele ohtlikud olla”