Suitsusaunapäevade õhkkond oli mõnus nagu suitsusaunas

1.-4. augustil peeti Mooste mõisa ümbruses suitsusaunapäevi – see oli lisaprogramm Eesti Filharmoonia Kammerkoori muusikalavastusele „Suidsusannasümfoonia“. Saunapäevadel sai käia suitsusaunas, ekskursioonidel, kuulata loenguid, vaadata näitust, proovida suitsusauna virtuaalreaalsust ja osaleda saunakütmise ja vihategemise töötubades.

Aktuaal-versus virtuaalreaalsus. Foto Egle Vodi
Aktuaal-versus virtuaalreaalsus. Foto: Egle Vodi

[pullquote]muistsest suitsusaunakombestikust ajendatud muusikalavastus elustas loomis- ja kangelaslood olnud aegadest[/pullquote]„Suitsusaunapäevad aitasid UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja kantud suitsusaunakultuuri märgata nii kohalikel kui külalistel,“ räägib suitsusaunapäevade programmijuht Egle Vodi ja ütleb rahulolevalt, et kogu päevade programmi õhkkond oli mõnus nagu suitsusaunas.

Suitsusaunapäevade huvireisidel külastati Mooste kandi suitsusaunu ja räägiti, kuidas saunu ehitatakse ning iga saunaomanik jagas kuulajatele oma sauna ajalugu. Suuremad saunahuvilised said pere või sõpruskonnaga päriselt saunas ära käia, sest ümbruskonna suitsusaunaomanikud pakkusid võimalust saada osa oma pere saunakommetest ühise saunaskäigu ajal. Suitsusaunapäevade külalised kiitsid sannaimä Eda Veeroja põhjalikke loenguid, Andres Treiali kaunist ja ülevaatlikku suitsusaunakultuuri tutvustavat näitust ning Kairi Orava arhailise käsitöö asjatundlikku töötuba.

Suitsusauna kütmise töötuba läbi viinud, ehk siis lihtsamalt öeldes, kolmel päeval sauna kütnud ja selle hingeelu huvilistele tutvustanud Mooste mees Ülo Needo tundis rõõmu sellest, et töötoa lõpuks korjunud saunasoe pakkus kosutust nii suitsusaunapäevade kui „Suidsusannasümfoonia“ meeskonnale ja külalistele. Lisaks saunavihtade töötoas vihtade tegemise õpetamisele nautis Haani kandi miis Aare Rätsep aga seda, et tal oli au teha tänuvihad „Suidsusannasümfoonia“ loomingulisele meeskonnale.

Suitsusaunapäevad toimusid samal ajal Eesti Filharmoonia Kammerkoori lavastusega „Suidsusannasümfoonia“. See muistsest suitsusaunakombestikust ajendatud muusikalavastus elustas loomis- ja kangelaslood olnud aegadest. Teos avas ukse teise reaalsusse ja viis vaatajad kaasa müütilisse esiaega, kus kivid olid veel pehmed ja saunas loodi terve maailm. Etendused toimusid suureks suitsusaunaks muudetud Mooste Folgikojas täissaalidele.

Suitsusaunapäevi on toimunud ka varasemalt. Mitmetel aastatel korraldati suitsusaunanädalaid Haanja kandis. Sealsed korraldajad aga võtsid käesolevaks aastaks puhkuse ja lõid kaasa Mooste suitsusaunapäevade korralduses ja said nii ise sellekandi saunu uudistada. Ühiselt leiti, et suitsusaunapäevad võiksidki rännata mööda Vana-Võromaa erinevaid paiku, sest nii saaksid tähelepanu iga kandi rohked suitsusaunad.