Kildu külas arutleti meedia vabadusest ja vandenõuteooriatest

Meediakirjaoskuse, sotsiaalmeedia funktsioneerimise ning kriitilise mõtlemise arendamise teemadel toimus Kildu külas 25. aprillist kuuenda maini Erasmus+ rahvusvaheline noortevahetus „consPIRACY”.

Noortevahetuse osalejad ühiselt Kildu külalistemaja pererahvaga. Foto Herkko Sõber
Noortevahetuse osalejad ühiselt Kildu külalistemaja pererahvaga. Foto: Herkko Sõber

[pullquote]käisid Viljandi lossimägedes mõtteid meediamürast puhastamas[/pullquote]Viljandimaale Põhja-Sakala valla Kildu külalistemajja kogunes kokku 30 noort erinevatest riikidest. Esindatud olid Eesti, Holland, Slovakkia, Hispaania, Georgia, kõige kaugemalt saabusid noored Palestiinast.

Toimusid arutelud, kus noored tutvustasid üksteisele oma koduriikide meedia vabadust ja kultuuri üldisemalt. Peamisteks töötubade teemadeks olid meedia toimimine, meediakirjaoskus, meedias levivad erinevad arvamused, tõekspidamised ja väärteave. Samuti said noored kätt proovida sotsiaalmeedia sisu eesmärgipärasel loomisel ja hea, lööva ning kaasahaarava video tegemisel. Vahetati mõtteid vandenõuteooriate kohta ning arutleti nende tõepärasuse ja tekkemotiivide üle. Noored kasutasid töötubades mitteformaalse õppe meetodeid, mis tähendab, et erinevad töötoad viidi läbi interaktiivselt ja mänguliselt.

Noored külastasid volbriööl ka Tartut ning käisid Viljandi lossimägedes mõtteid meediamürast puhastamas. Tartus kohtuti veebikonstaabel Villega, kes rääks internetis levivatest ohtudest. Kohtumisel meditsiinitudengiga tutvuti intrigeeriva vaktsineerimise teemaga. Suure-Jaani noortekeskuses viidi läbi töötubasid noortele sellest, mida õpiti ja töötati välja noortevahetusel.

Kildu külalistemajas tegutsevas ratsakeskuses sai vabal ajal hobustega ratsutada. Samuti võis vaadata talus elavaid loomi: kitsi, lambaid, jäneseid ja hanesid. Esimesel päeval sündis tallis varss, kellele noortevahetusel osalejad valisid nimeks Loreen. Kildu on väga ilus koht: palju loodust, vaikust ja rohelust ümberringi, mis paljude noortevahetusel osalejate kodukohtadest erineb. Osalejatele pakuti maalähedaseid toite, mille maitsed jäävad noortele kindlasti meelde, kõige muu hulgas ka väga eestipärane kama koos punasõstardega.

Suur aitäh kogu Kildu külalistemaja pererahvale, kes meid võõrustas ning kõigile noortevahetusel osalejatele! Projekti rahastati Euroopa liidu Erasmus+ programmist.

Merlin Grosberg
Noortevahetusel osaleja