Raamat „Sindi eile ja täna“ väljus kaante vahelt näituse stendidele

Eile pani Sindi muuseumi juhataja Heidi Vellend Sindi gümnaasiumi 7. klassi õpilase Kaur Kasemaa koostatud raamatu illustreerivad fotod väljapanekute stendidele üles. Sindi 80-ks sünnipäevaks valminud raamatu „Sindi eile ja täna“ esitlus ja samanimelise näituse pidulik avamine toimub Sindi muuseumis 1. mail kell 9.00.

Kaur Kasemaa Sindi muuseumis Foto Urmas Saard
Kaur Kasemaa Sindi muuseumis. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Sindis on mitmeid asju, mille kohta võib Eesti piires öelda „esimene või kõige-kõige…“[/pullquote]„Need 40 raamatut, mis eelmisel nädalal kätte sain, on juba läbi müüdud. Eile tellisin 40 veel,“ ütles Kaur, kelle raamatu trükitiraaž on sellega kasvanud sajani. Muuseumis on 20 paaris fotot. Üks foto on kaugemast ajaloost ja teine selle kõrval alles hiljuti Kauri poolt pildistatud. Stendidel on fotod suuremad, trükitud A3 formaadis paberile.

Fotode juurde lisatud lühikesed selgitavad tekstid on huvitavad ja mõnel juhul tänapäeva inimesele oma ootamatuses isegi ehmatavad. Kaur tõi ühe näite ja asetas käe fotodele Pärnu maanteest. Alumisel fotol on tänava ääred majadeta. Ülemisel pildil ääristavad tänavat tööliskasarmud, mis ehitati peamiselt ülemöödunud sajandi kolmekümnendatel aastatel, kokku 11 hoonet. Aga huvitav pole mitte niivõrd see, et iga kasarmu pidi majutama 70 perekonda.

Põnevamaks ja küsimusi tekitavaks muutub lugu siis, kui Kaur loeb õpetaja Lembit Roosimäe abiga koostatud teksti: „Kõikide kasarmute juures oli suur anum, kuhu valati oma uriin, mida kasutati vabrikus lõnga värvimiseks.“

Sindis on mitmeid asju, mille kohta võib Eesti piires öelda „esimene või kõige-kõige…“ Sindi (Urge) raudtee sild valmis 1928. aastal. Sild oli Eesti pikim, 127 m. Sild purustati 2. maailmasõjas. Taastatud sild on praegu kasutatav üherealise autosillana mõlemas suunas.

Ka näituse plakat on Kauri kujundatud. Näitus jääb avatuks 29. juunini.

Urmas Saard

Samal teemal:

Kaur Kasemaa tegi oma kodulinna sünnipäevaks raamatu Sindi eile ja täna Foto Urmas Saard

 

 

 

Kaur Kasemaa ilmutas raamatu „Sindi eile ja täna“