Kaur Kasemaa ilmutas raamatu „Sindi eile ja täna“

Sindi gümnaasiumi seitsmenda klassi õpilane Kaur Kasemaa otsustas kooli õppekavas toimunud loovtööst teha kingituse Sindi linna 80-ks sünnipäevaks. Nüüdseks on kavatsus teoks saanud ja paar päeva tagasi tõi Kaur 20 esimest raamatut „Sindi eile ja täna“ Pajo trükikojast ära.

Kaur Kasemaa tegi oma kodulinna sünnipäevaks raamatu Sindi eile ja täna Foto Urmas Saard
Kaur Kasemaa tegi oma kodulinna sünnipäevaks raamatu “Sindi eile ja täna”. Foto: Urmas Saard

Neli raamatut võttis Eesti Rahvusraamatukogu igavesteks aegadeks oma hoidlasse ja kümme ostis ära Tori vallavalitsus. Ülejäänud tahab Kaur kinkida lähematele abilistele. „Tellin nüüd trükikojast 40 raamatut juurde,“ ütles Kaur, kes on seni kandnud kõik trükikulud enda taskuraha säästudest ja ema abiga. „Ema töötab Pärnu Keskraamatukogus, lubas ühe raamatu ka sealsetele lugejatele viia.“

Loovtöö koostamist juhendas õpetaja Signe Lensment. Piltidele lisatud selgitavad tekstid aitas sõnastada õpetaja Lembit Roosimäe. Väga olulist abi andis Sindi muuseumi juhataja Heidi Vellend, kes aitas teha ajaloolistest objektidest parima valiku. A4 formaadis raamatus on 40 suurt fotot. „Ühed fotod pärinevad 20. sajandi esimesest poolest ja nende kõrvale paigutasin seitsme viimase kuu kestel enda pildistatud ülesvõtted. Pildistamisel tuli appi Sindi Avatud Noortekeskuse juhataja Helle Vent, kes andis kasutada fotoringi hea kaamera Canon EOS 1300D,“ selgitas Kaur. Kaantel kasutasin taevapiltniku Andres Tarto fotosid,“ selgitas Kaur.

Loovtööga alustas ta mullu septembris. Järgnevast jutuajamisest aga ilmnes, et tegelikult alustas Kaur sama asjaga juba 2014. aastal. Otsis ajaloolisi fotosid ja pildistas täpselt sama nurga alt praegust vaadet. „Siis ma trükikotta ei läinud. Printisin noortekeskuses, Värviprindi kvaliteet tuli vilets, aga esimene katsetus sai tehtud,“ meenutas Kaur, kes siis oli neli aastat noorem ja käis alles kolmandas klassis.

Raamat on huvitav nii fotode kui selgitavate tekstide poolest. Raamatus näeb hooneid, mida praegu enam pole ja samal kohal asub kas täiesti uus maja või haigutab kurvaks tegev tühjus. Siiski on säilinud ka hästi hoitud või taastatud ehitisi.

Et Kaur ja tema pere saaksid trükikulud tagasi ja Sindi ajaloost huvitatud inimesed kauni raamatu omanikuks, pakub Kaur oma raamatut 8 euro eest müügiks. Kliki tellimislehele.

Urmas Saard