Tähistati Tartu vabastamise 99. aastapäeva

Tartu Memento ja selle kauaaegse juhi Enn Tarto korraldusel toimus pühapäeval, 14. jaanuaril Tähtvere pargis Tartu vabastajate ausamba juures pidulik mälestusteenistus.

Tartu Foto Urmas Saard
Tartu. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Täpselt kuu hiljem, 14. veebruaril vabastati Irboska ja eestlaste etniline asuala oli vaba![/pullquote]Vaatamata krõbedale talveilmale, oli rahvast rohkelt. Luteri- ja õigeusu vaimulike, Tartu linnavalitsuse, Kaitseliidu, üliõpilaskorporatsioonide, Tartu Vabadusvõitlejate Liidu jt. esindajate poolt öeldi päevakohaseid sõnu, pandi pärgi, lilli ja küünlaid Tartu vabastamisel langenud Eesti sõjameestele.

Tartu Rahu Põlistamise Seltsi nimel tervitasin kohalolijaid ja tänasin ürituse korraldajaid. Juhtisin tähelepanu sellele, et 99 aastat tagasi toimunud sõda oli välksõda. Vaevalt nädal enne 14. jaanuarit alanud suurpealetung tõi Eesti sõdurid siia Tähtvere väljale. Siin tehti relvaga punastele agressoritele, okupantidele ja timukatele selgeks, et on aeg ära minna. Täpselt kuu hiljem, 14. veebruaril vabastati Irboska ja eestlaste etniline asuala oli vaba!

Eesti territoriaalne terviklikkus vormistati 2. veebruaril 1920 Tartu rahulepinguga ja me suutsime seda hoida 24 aastat. 23. augustil 1944 ja hiljem lõigati meie küljest ära suurem osa Petseri maakonnast ja kogu Eesti Ingerimaa ning seda kuni tänase päevani. Vaid mõnedele rahvuslikult mõtlevatele poliitikutele ja erakondadele ning kodanikuühendustele läheb see tänapäeval korda. Teiste kõrval püüab mittetulundusühing Tartu Rahu Põlistamise Selts teemat päevakorral hoida. Selts pani Tartu vabastajate ausambale kalmulaterna ja seltsi esimehe Osvald Sasko käes lehvis Petseri maakonna ajalooline lipp. See on Eesti maakondadele kohaselt kahe horisontaalse riidelaiuga, ülal valge ja all rohelisega. Valgel osal on Petserimaa vapp, leelot sümboliseeriv sinine kannel.

Aldo Kals