Kümneseks saanud Jäärmarkil oli juubel

Kuigi õpetaja Kristi Suppi kiidab ja tänab korraldajaid, abilisi ja sponsoreid, jättes ennast pidevalt tagaplaanile (nii ka tänast lugu kirjutades), on kõigi kümne aasta kestel läbiviidud Pärnu Jäärmarkid saanud võimalikuks just tema väga kasulike näpunäidete varal. 2016. a suvel andis peaminister Stenbocki majas üle aukirja aasta ettevõtlusõpetajale Kristi Suppile.

Katherin R Sisask, Milena Simane, Jane Haas Foto Kristi Suppi
Katherin R. Sisask, Milena Simane, Jane Haas. Foto: Kristi Suppi

[pullquote]Miks ei või aga õpilased ise olla laada korraldajad?[/pullquote]Kümme aastat tagasi tekkis mõte pakkuda ühe laadaga topelt kogemusi. Õpilas- ja minifirmade laatasid on toimunud aastaid, nende korraldajateks on olnud Junior Achievement Eesti SA töötajad või õpetajad, mentorid. Miks ei või aga õpilased ise olla laada korraldajad? Pakkusin mõtte välja tollase Pärnu Ülejõe gümnaasiumi abiturientidele, kes olid koheselt nõus. Ka Kaubamajaka turundusjuhile mõte meeldis, Ülejõe gümnaasiumi direktor andis nõusoleku koolilaudade kasutamiseks ja kõik ülejäänu oli juba õpilaste teha. Korraldustoimkond kutsus osalejad, pidas tulijate üle arvestust, tegi reklaami, suhtles meediaga, organiseeris laudade transpordi ning osalejate hindamise, otsis sponsoreid auhindade saamiseks ja osalejate toitlustamiseks, leidis esinejaid, tegeles helitehnika pakkujate leidmisega, päeva juhtimisega jne. Inimesed, kellel on tulnud midagi organiseerida, teavad kui paljudele pisiasjadele tuleb mõelda, milliste takistustega tuleb tegeleda. Selle kogemuse said ja saavad nüüd õpilased.

Üheks eesmärgiks on olnud, et õppe eesmärgil osalemine ei pea alati olema tasuline. On õpilasi, kes ei saakski osaleda kui peaksid veel raha välja käima lisaks sellele, et niigi on toodete valmistamine kulukas ja alati ei pruugi õnnestuda tehtu müümine. Korraldajate töö on olnud leida toetajaid, et paratamatult tekkivad kulud tasutud saaks.

[pullquote]Tänaseks võib julgelt väita, et suudavad[/pullquote]Seitsmes laat tundus olema viimane, sest Ülejõe gümnaasium suleti. Sellest kuulsid laadal osalenud Pärnu Raeküla kooli minifirmade liikmed. Õpilased pakkusid, et nemad võiksid olla järgmisel aastal korraldajate rollis. Pisuke kahtlus puges hinge – kuidas küll 9. klassi õpilased suudaksid korraldada üritust sama edukalt? Tänaseks võib julgelt väita, et suudavad, juba kolmandat aastat on suutnud!

Jah, meil on olnud palju abilisi ja toetajaid – Pärnu linnavalitsus, Pärnu Ettevõtlus- ja Arenduskeskus, koolid, õpetajad – klassijuhatajad, lapsevanemad, paljud erinevad sponsorid. Aga põhilise on teinud ikka õpilased ise.

Kümnene Jäärmark Foto Urmas Saard
Kümnene Jäärmark. Foto: Urmas Saard

Kümnele aastale tagasi vaadates on korraldamise kogemuse saanud 56 õpilast, osalenud 272 mini- ja õpilasfirmat ning koolide töötuba (need, kes ei ole ametlikult õppefirmana registreeritud), kokku tublisti üle tuhande osalejaga.

Kuigi ka eelnevatel aastatel on olnud osalejaid igast Eestimaa nurgast, ka Lätimaalt, siis viimased kaks aastat on Junior Achievement Eesti SA korraldanud õppefirmade liikmetele koolituse just Pärnus, et siis saavad osalejad järgmisel päeval kaubelda meil pakutavatel laatadel. See on soovijate arvu mitmekordistanud, aga paraku on võimatu kõiki vastu võtta. Piiri seab kasvõi müügilaudade kogus, mida tuleb transportida.

Seega osales juubelilaadal 47 õppefirmat, kelle kogukäive oli 2086,78 eurot. Korraldajateks olid Milena Simane, Katherin R. Sisask ja Jane Haas Pärnu Raeküla Kooli 9.a klassist. Abilisteks transportimisel enamus klassikaaslasi ja klassijuhataja Anu Helemäe.

Korraldajate poolt kutsutud žürii koosseisu kuulusid pr Kersti Loor (JA), õpetajad Riita Tõniste (Jäärmarki nime „ristiema“) ja Jane Liiv (PRK õpetaja) ning organisaatorid ise. Nende valikul jagati auhinnad järgmiselt:

Parim õpilasfirma – ÕF BestIce Tallinna 21. Koolist, õpetja Epp Vodja

Parim idee – ÕF FinEstix Pärnu Koidula gümnaasiumist, õpetaja Birgit Peterson

Sümpaatseim toode – ÕF RabaVesi Põlva gümnaasiumist, õp Kaia Tamm

Parim minifirma – MF Kristallselge Põlva koolist, õpetaja Kaia Tamm

Parim töötuba – TT BOX Pernova hariduskeskusest, õpetaja Eve Varik

Publiku lemmik – TT Jääkas Pärnu Vanalinna põhikoolist, õpetaja Piret Karu

Pärnu Ettevõtlus- ja Arenduskeskus pani välja eripreemiad kolmele meeskonnale, kes sõidavad jaanuaris külastama Tartu Ettevõtlusküla. Valituks osutusid MF Leek Pärnu Ülejõe põhikoolist, ÕF KOFI Sindi gümnaasiumist ja Jäärmarki korraldustoimkond Pärnu Raeküla koolist.

Juubeli puhul sai tänatud eelmiste aastate korraldajaid, Kaubamajaka turundusjuht pr Tiina Saks, ajakirjanik Urmas Saard, koolide direktorid hr Margus Veri ja pr Liilia Oberg, toetavaid õpetajaid jt väikese medalikesega „Jäärmark 10“. Aitäh kõigile!

Jäärmark 2018 korraldajad on juba teada, hoiame neile pöialt – ees seisab suur töö!

Kristi Suppi
korraldajate õpetaja

Samal teemal:

Korraldajad Merilin ja Lisett üritust avamas Foto Kristi Suppi

 

 

 

“Jäärmark 2016″ Pärnus

Kristi Suppi Foto Urmas-Saard

 

 

 

Stenbocki majas omistati Pärnu majandusõpetajale Kristi Suppile aasta ettevõtlusõpetaja aunimetus

Eliria Kaup (paremal) Foto Urmas Saard

 

 

 

„Jäärmarki“ korraldasid tänavu Raeküla õpilased

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Jäärmark elab edasi!