“Jäärmark 2016” Pärnus

Laupäeval, 3. detsembril toimus üheksandat korda Pärnu Kaubamajakas õpilaste poolt korraldatud laat õpilastele. Tänavu oli osalemissoovi avaldanute hulk rekordiline: 55 meeskonda, kellest kohale jõudis 48.

Korraldajad Merilin ja Lisett üritust avamas Foto Kristi Suppi
Jäärmarki korraldajad Merilin ja Lisett üritust avamas. Foto: Kristi Suppi

Oleme võtnud eesmärgiks, et osalejad ei pea tasuma osalemistasu. Kõik vajalik saab korraldatud sponsorite ja toetajate abiga. See on korraldavale meeskonnale paras „pähkel“, aga seni on kõik sellega hakkama saanud. Igal aastal on erinev korraldusmeeskond, et anda võimalikult paljudele õpilastele kogemuse omandamise võimalust.

On olnud vaidlusi selle üle, et kuna majandusõpe on õpe, mis teadvustab, et „tasuta lõnaid ei ole“, peaks siiski jääma üks võimalus, kus saavad õppe-eesmärkidel osaleda ka need õpilased, kelle majanduslikud võimalused on kesisemad. Igal medalil on aga kaks külge. Kui ikka ise ei ole raha välja käidud, on ka lihtsam loobuda – otsustasin, lubasin, aga ei tule… Muidugi ei saa siinkohal vastu haigustele – kui gripp murrab, pole parata.

Niisiis olid kohal 48 meeskonda (ÕF, MF, töötoad) ja nende kogukäive laadal ulatus 2000 euro kanti. Fikseerisime summa 1884,57 eurot, aga kahjuks jäid sinna hulka arvestamata mõned tublid müüjad, kelle lõppsumma on veel meile teatamata.

Pärnumaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskuse (PEAK) juhataja Teet Kurs ning noorte ettevõtlikkuse ja tööhõive projektijuht Viivika Vilja andsid välja eripreemiad: Pärnu Vanalinna Põhikooli minifirmale Whitestar (õpetaja Piret Karu), kelle tooteks olid käsitööna valmistatud suupisted ning kes paistsid silma aktiivse müügitööga; Sindi Gümnaasiumi õpilasfirmale Phanda (õpetaja Kristi Suppi), mis valmistab erinevates stiilides kaunistatud papist karpe ja „Jäärmark 2016“ korraldusmeeskonnale, kuhu kuulub 7 õpilast (Merilin Bräutigam projektijuhina, Rebecca Elisa Kaup, Lilit Salundi, Liset Paulus, Carlo Antonio Fogelberg, Marko Raidsoo ja Kar-Kaspar Meri) Pärnu Raeküla Koolist, tänu kellele sai koolide-, mini- ja õpilasfirmade laat „Jäärmark“ teoks.

Korraldajad palusid meeskondi hindama ka žürii, kelle hulka kuulus nii Pärnu üldhariduse peaspetsialist Virve Laube, kui õpetajaid, õpilasi ja lapsevanemaid. Hindajate tulemuste põhjal anti välja kuus preemiat.

→ Parim õpilasfirma – ÕF S.A.K.S – Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasium, õpetaja Urmas Persidski;

→ Parim minifirma – MF Kuulsus Karbis – Pärnu Raeküla Kool, õpetaja Kristi Suppi;

→ Parim töötuba – Õppegrupp CNC-16, Pärnumaa Kutsehariduskeskus, õpetaja Janek Suu;

→ Parim väljapanek – ÕF CocoCookie – Põlva Gümnaasium, õpetaja Kaia Tamm;

→ Parim müügistrateegia – ÕF Puku – Tallinna Vanalinna Hariduskollegium, õpetaja Liina Lelov;

→ Publiku lemmikuks osutus Pärnu Raeküla Kooli minifirma Jakami (õpetaja Kristi Suppi).

Eriline tänu noorte ettevõtlikkusõppe toetamisel kuulub järgmistele ettevõtetele: Exit Room,
Büroomaailm, Boost, Pizza Kiosk, McDobnaldˇs, Taffel, Pärnu Kaubamajakas, Tervise Paradiis, Saku Läte, Wendre, OÜ Pintselsabad, Pakendikeskus, OÜ Tran Kaup. Tänu neile saime anda välja toredaid preemiaid. Enamus neist on ettevõtmist toetanud kogu meie tegevusaja jooksul. Toetajateks on alati olnud Pärnumaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskus, Pärnu linn, Pärnu Ülejõe Gümnaasium, Sindi Gümnaasium ja Pärnu Raeküla Kool.

Aitäh kõigile, kes toetavad meie tulevikku! Noored ja ettevõtlikud inimesed ongi meie tuleviku loojad!

Kristi Suppi,
Pärnu Raeküla Kool
Pärnu Ülejõe Põhikool
Sindi Gümnaasium
Majandusõpetaja ja korraldusmeeskonna juhendaja