„Jäärmarki“ korraldasid tänavu Raeküla õpilased

Eile Pärnu Kaubamajaka kaubanduskeskuses peetud õpilaslaadal „Jäärmark“ osales 24 firmat.

Eliria Kaup (paremal) Foto Urmas Saard
Eliria Kaup (paremal). Foto: Urmas Saard

Laada toimumise valmistasid korralduslikult ette ja viisid läbi Pärnu Raeküla kooli üheksandate klasside 5 õpilast, keda omakorda abistasid veel 7 õpilast. Kogu meeskonnatööd juhtis kooli õpilasesinduse esimees Eliria Kaup (9. c). Organiseerimistöös oli peamiseks nõuandjaks majandusõpetaja Kristi Suppi, kelle algatusel alustati Pärnu Ülejõe gümnaasiumi abiturientidega ja nüüd pärast gümnaasiumiastme sulgemist võttis kaheksanda „Jäärmarki“ korraldamise üle Raeküla kool.

Kaubalettidel esmapilgul märgatust

Raeküla kooli MF Topsik leidlikud neiud kasutasid oma toote valmistamiseks tarbitud plastikpudeleid. Kaks pooleks lõigatud pudelit ühendati kinniseks topsikuks liite kohta liimitud lukuga. Keskkonnasäästlik materjali taaskasutus väärib alalist tunnustust. Žürii hindas parimat toodet minifirmade esimese koha vääriliselt.

Huvitavale mõttele tulid Ühisgümnaasiumi ÕF Dr. Kaisus õpilased, kes õmblesid pehmetele mänguasjadele taskud, kuhu peita küüslaugu lõike. „Kui haige laps ei tahaks muidu küüslauku võtta, siis näiteks kaisukaru vastu rinda surudes hingab ta märkamatult ka tervistavat küüslaugu hõngu enda sisse…,“ selgitas üks hea kauplemisoskusega neidudest. Žürii andis õpilasfirmade kategoorias parimale tootele esimese koha.

[pullquote]Sihtasutuse Pärnumaa Ettevõtluse ja Arenduskeskuse eriauhind, milleks on tasuta ettevõtluspäev inkubaatoris.[/pullquote]Raeküla kooli MF Padjad sai silmapaistva minifirma auhinna. Lisaks Sihtasutuse Pärnumaa Ettevõtluse ja Arenduskeskuse eriauhind, milleks on tasuta ettevõtluspäev inkubaatoris. Auhinna andis isiklikult üle juhataja Teet Kurs. Auhinda kätte andes ütles, et inkubaatoris saadud teadmised aitavad paremini osaleda ka näiteks eelseisvatel rahvusvahelistel õpilaslaatadel, mida on korraldatud Tallinnas Kristiine ja Rocca Al Mare kaubanduskeskustes. Samasuguse auhinna sai Sindi gümnaasiumi ÕF Säde dekoreeritud tulukeste eest, aga ka laata korraldanud projektimeeskond.

Raeküla kooli minifirmast viis aastat tagasi alguse saanud ja tänaseks päris firmana kalendreid tootva Tegude Kalendriga oli väljas Raeküla kooli endine õpilane Liise Hanni. Firma asutaja Rudolf-Gustav Hanni õpib EBS Gümnaasiumis, aga Pärnusse sedakorda ei jõudnud. 2016. a kalendrile on fotod pildistanud Alina Birjuk ja minimalistlikud graafilised pildid kujundanud noor kunstnik Anne Hanni, kelle jaoks on see viies kalender. Trükis pälvis AS Pärnu Vesi eripreemia.

Toetades sõpra

Toetame Karelit Foto Urmas Saard
Toetame Karelit. Foto: Urmas Saard

Heategevuspreemia osaliseks said Pärnu Vabaajakeskuse heategijad. Pärnu Raeküla kooli õpilane Meigar Petri rääkis projektist „Murdepunkt“, kus kümnekesi õpiti toimetulekut ja sotsiaalseid oskuseid. „Projekti lõpuülesandena tuli teha heategevust. Kuna meie projekti enamuse sõber Karel kukkus tänavu juunis masinatehase kolmandalt korruselt alla ja jäi suurte vigastuste tõttu ratastooli, otsustasime teha tema jaoks heategevust. Haigekassa ei hüvita kõiki taastusravi kulusid. Nüüd kogume raha, et oleks lootust kunagi ratastoolist tõusta. Tänuks annetajatele pakume omalt poolt piparkooke.“ 16. detsembril saab Karel 15 aastaseks.

Pärnu Vabaajakeskuse noorsootöötaja Kadi Kaar rääkis,et paranemine on olnud üleootuste kiire. „Õnnetuse järgselt oli tal suur mälukaotus ja sõnad ei tulnud välja nii nagu peab. Nüüd on kõne olemas ja ta võib koduõppega jätkata, Karel külastab noortekeskust ja suhtleb teiste noortega. Haapsalu taastusravikeskuses käimisest näib kasu olevat, aga hoolimata viimase poole aasta jooksul toimunud jõudsast paranemisest on ta ikkagi endiselt alakehast halvatud.“

Palju teisigi auhindu ja preemiaid

Minifirmade II koht (parim idee): MF Krihvel, Ülejõe põhikool, kirjatarbed.

Minifirmade III koht: MF Käpp, Ülejõe põhikool, seebid.

Õpilasfirmade II koht, parim müük: MF Pingviinike, Koidula gümnaasium, helkurid ja helkurkaunistused.

Õpilasfirmade III koht (innovaatiline idee), SWED panga eripreemia: ÕF Thunderwood, Ühisgümnaasium, juhtmevaba nutitelefoni laadia puidust kestas.

Hea müügistrateegia: MF A-idee, Raeküla kool, MP3 mängija ja klapid.

Parima müügilaua kujunduse preemia: MF L.A.M., Ülejõe põhikool, unenäopüüdja.

Parima käsitöötoote preemia: MF Magus Uni, Ülejõe põhikool, unenäopüüdja.

Loovuspreemia: MTÜ Tähenoorteklubi.

Kristi Suppi Foto Urmas Saard
Kristi Suppi. Foto: Urmas Saard

SWED panga eripreemia, parim loodustoode: Nature is Beauty, Ühisgümnaasium, vannipallid.

Howling Sky

Laata saatis meelelahutuslik kava. Enne tunnustuste ja preemiate jagamist lõpetas päeva Howling Sky. Bändis osaleb 4 liiget erinevatest Pärnu ja maakonna koolidest: Sütevakast, Koidulast, Vanalinnast ja Paikuselt. Noormeeste sõnul saavad nad ilma juhita hakkama, aga laulu sõnu kirjutab Koidula gümnaasiumis õppiv Peeter Hansen, kes on ka bändi solist. Viisid liidetakse sõnade juurde ühise töö tulemusena.

„Olen tänulik täna toimunud „Jäärmark 2015“ osalejatele ja korraldajatele! Aitäh suurepärasele korraldusmeeskonnale! Aitäh osalejatele! Suur tänu toetajatele!“ ütles Kristi Suppi päeva lõppedes.

Urmas Saard

Samal teemal:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jäärmark elab edasi!